Chřest /hromový kořen/

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

chřest
sůl
voda (k vaření chřestu)
omáčky: (dle chuti ve kterých chřestík máčíme):
tatarka
mexická salsa
česneková omáčka
holandská omáčka

Postup přípravy receptu

  1. Koupený bílý chřest opláchnu, necháme okapat a oloupeme škrabkou na brambory, hlavičky netřeba loupat. Zelený vůbec neloupeme.

  2. Znovu opláchneme, svážeme do svazků, /to pro lepší manipulaci/, vložíme do vroucí osolené vody, já přidávám bílý pepř, lze použít i citron na ochucení vody.

  3. Vaříme zvolna dle potřeby, tenký cca 7, silnější až 14 min.

  4. Hodně křehký zavařím cca 5 min, a dovařuji na páře.

  5. Využijeme času a nachystáme si omáčky k dochucení, pro dietáře - do jogurtu přidám lžíci majolky a dochutím podobně jako tatarku. Pro ostatní holandská omáčka, česneková, salsa, nebo plechovka rajských - umixovat s nivou a česnekem. Fantazii a chuti lze vyhovět.

  6. Hotový chřest přemístíme na talíře, v miskách nebo šálcích připravené omáčky už máme na stole a můžeme se pustit do jídla. příloha je možná, brambory, mrkev nebo pečivo...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!