Červené zelí se slaninou, jablky a odvařovaným octem
Recepty, PřílohySuroviny
- 2,5 kg červené zelí hlávkové
- 150 g anglická slanina
- 125 g jablka
- 150 g šalotka
- 0,25 l červené víno (já dal portugal)
- 250 ml ocet
- 150 g cukr
- sůl podle potřeby
- 3-4 ks bobkový list cca
Postup Červené zelí se slaninou, jablky a odvařovaným octem
Postup přípravy receptu
-
Zelí nakrájíme jak je doma zvykem, osolíme a promačkáme. Dáme do mísy a necháme asi dvacet minut stát.
Mezitím nakrájíme šalotku a anglickou slaninu. Tu dáme na kastrol a vyškvaříme. Přidáme šalotku, opečeme, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
Zalijeme octem a vaříme na mírném ohni cca 15 minut. Až se ocet odvaří, přidáme víno a uděláme to samé. Nezapomínat na míchání.
Přidáme zelí, vložíme bob. listy, zakryjeme a dusíme ve vlastní šťávě. Kdo nemá odvahu, přilije cca 2 dl vody.
Přidáme ještě oloupaná, jader zbavená a na plátky nakrájená jablka. Za občasného míchání dusíme hodinku, raději déle, až je toho zelí polovina původního množství.
Ochutnáme, přisolíme, dáme cukr nebo malinko octa. podle chuti. Znalci přilijí červeného a nechají ještě povařit.