Červené zelí se slaninou, jablky a odvařovaným octem

Recepty, Přílohy

Suroviny

2,5 kg červené zelí hlávkové
150 g anglická slanina
125 g jablka
150 g šalotka
0,25 l červené víno (já dal portugal)
250 ml ocet
150 g cukr
sůl podle potřeby
3-4 ks bobkový list cca

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nakrájíme jak je doma zvykem, osolíme a promačkáme. Dáme do mísy a necháme asi dvacet minut stát.

  2. Mezitím nakrájíme šalotku a anglickou slaninu. Tu dáme na kastrol a vyškvaříme. Přidáme šalotku, opečeme, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

  3. Zalijeme octem a vaříme na mírném ohni cca 15 minut. Až se ocet odvaří, přidáme víno a uděláme to samé. Nezapomínat na míchání.

  4. Přidáme zelí, vložíme bob. listy, zakryjeme a dusíme ve vlastní šťávě. Kdo nemá odvahu, přilije cca 2 dl vody.

  5. Přidáme ještě oloupaná, jader zbavená a na plátky nakrájená jablka. Za občasného míchání dusíme hodinku, raději déle, až je toho zelí polovina původního množství.

  6. Ochutnáme, přisolíme, dáme cukr nebo malinko octa. podle chuti. Znalci přilijí červeného a nechají ještě povařit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!