Celerové zelí

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

50 g jemně pokrájeného špeku (nebo sádlo či olej)
1 cibule
200 g celeru (očištěného)
100 g řapíkatého celeru
středně velký brambor
sůl
drcený kmín
cca 2 dl vývaru nebo vody
cukr krupice
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Na jemně pokrájeném špeku osmažíme lehce dosklovata drobně pokrájenou cibuli. K té následně přisypeme na silnější plátky pokrájený řapíkatý celer, který dochutíme drceným kmínem a dále smažíme do zesklovatění celeru a cibulky lehce do barvy.

  2. Následně přisypeme hrubě nastrouhaný celer, osolíme, promícháme a přidáme jemně nastrouhanou bramboru. Přidáme vodu nebo vývar, výborný je například vývar z uzeného masa, ale není nutný. Pod poklicí dusíme vše za občasného promíchání na mírném ohni cca 8 -10 minut. Na změknutí zeleniny to stačí a brambor je za tu dobu už k nerozeznání.

  3. Nakonec vše dochutíme dle vlastní chuti cukrem a octem, případně osolíme, vše jak jsme zvyklí u klasického zelí, ještě krátce za častého míchání provaříme a máme hotovo.

  4. Podávat můžeme všude tam, kde máme rádi dušené zelí nebo například dušený špenát či řepu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!