Celerové zelí
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 50 g jemně pokrájeného špeku (nebo sádlo či olej)
- 1 cibule
- 200 g celeru (očištěného)
- 100 g řapíkatého celeru
- středně velký brambor
- sůl
- drcený kmín
- cca 2 dl vývaru nebo vody
- cukr krupice
- ocet
Postup Celerové zelí
Postup přípravy receptu
-
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme lehce dosklovata drobně pokrájenou cibuli. K té následně přisypeme na silnější plátky pokrájený řapíkatý celer, který dochutíme drceným kmínem a dále smažíme do zesklovatění celeru a cibulky lehce do barvy.
Následně přisypeme hrubě nastrouhaný celer, osolíme, promícháme a přidáme jemně nastrouhanou bramboru. Přidáme vodu nebo vývar, výborný je například vývar z uzeného masa, ale není nutný. Pod poklicí dusíme vše za občasného promíchání na mírném ohni cca 8 -10 minut. Na změknutí zeleniny to stačí a brambor je za tu dobu už k nerozeznání.
Nakonec vše dochutíme dle vlastní chuti cukrem a octem, případně osolíme, vše jak jsme zvyklí u klasického zelí, ještě krátce za častého míchání provaříme a máme hotovo.
Podávat můžeme všude tam, kde máme rádi dušené zelí nebo například dušený špenát či řepu.