Špenát na celerovém základu
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 2 sáčky mraženého špenátu (po 450 g)
- 1 cibule
- 6-8 utřených stroužků česneku
- 150 g jemně nastrouhaného celeru
- 1 lžíce másla
- 2 plné lžíce hladké mouky
- cca hrnek vývaru vývaru + mléko
- sůl
- bílý pepř
- smetana na zjemnění
Postup Špenát na celerovém základu
Postup přípravy receptu
-
Drobně nakrájenou cibuli restujeme s polovinou česneku na másle. Přidáme celer a společně opékáme asi dvě minuty. Zasypeme moukou a chvíli restujeme. Zalijeme částí studeného vývaru a vytvoříme hustý bešamel. Vaříme a mícháme asi 6-8 minut. Povolený špenát nakrájíme na kousky a přidáme do omáčky.
Necháme asi pět minut povařit a neustále občas mícháme. Já jsem omáčku projela tyčovým mixérem, aby byla hladká. Nakonec přidáme zbylý česnek a dochutíme solí a pepřem. Zjemníme lehce smetanou a podáváme s vařenými bramborami, vařeným hovězím masem nebo různě upraveným vejcem.