Bylinkový chlebíček s česnekem a sýrem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 350 g hladké mouky + na vál
- 8 g sušeného droždí + lžička cukru
- 150 ml vlahého mléka
- 60 g změklého másla
- 1 žloutek
- 1 vejce
- lžička soli
- Náplň:
- rozpuštěné máslo
- asi 3 stroužky česneku (prolisovaného)
- nasekaná petrželka
- rozmarýn
- tymián
- oregáno
- bazalka
- 250 g strouhaného sýra
- máslo na vymazání chlebíčkové formy (velikost formy 30x12 cm)
Postup Bylinkový chlebíček s česnekem a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Část vlahého mléka vlijeme do hrnku, vsypeme droždí s cukrem a necháme pár minut vzejít.
Do mísy prosejeme mouku smíchanou se solí, doprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Ve zbytku mléka rozkvedláme žloutek a celé vajíčko a přidáme do mísy. Ještě přidáme nadrobno nakrájené změklé máslo a vypracujeme těsto. Necháme vykynout přikryté suchou utěrkou.
Na pomoučněný vál vyklopíme těsto a vyválíme ho na obdélník velikosti 30x50 cm. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme bylinkami, česnekem a nastrouhaným sýrem. Stočíme jako roládu a vložíme do máslem vymazané chlebíčkové formy. Na povrchu nůžkami několikrát nastřihneme, ale opatrně, jen na povrchu. Necháme ještě 25 minut kynout, pak potřeme máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 st. asi 35 minut podle typu trouby. Během pečení ještě jednou potřeme máslem. Hotový chlebíček hned po vytažení z trouby znovu potřeme máslem a posypeme bylinkami. Necháme vychladnout.