Bylinkové kuře ve vinné šťávě
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 kuřata
- 1/2 svazku tymiánu
- svazek petrželky
- svazek rozmarýnu
- svazek libečku
- 2 KL hořčice
- 80 g másla
- sůl
- pepř
- kuřecí vývar
- 50 ml portského vína
- 30 ml whisky
- 30 ml sherry
- kmín
- uvařené brambory
Postup Bylinkové kuře ve vinné šťávě
Postup přípravy receptu
-
Kuřata omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Bylinky opereme, osušíme a otrháme z nich lístky. Pak je jednotlivě nadrobounko posekáme.
Smícháme polovinu rozmarýnu a tymiánu s veškerou petrželkou a libečkem a přidáme asi 40 g másla a hořčici. Bylinkovo-hořčičným máslem plníme obě kuřata.
Zbylé máslo rozehřejeme, kuřata máslem ještě potřeme, osolíme a opepříme a pokmínujeme.
Vložíme je do předehřáté trouby na plech a pečeme je asi 25 minut. Během pečení kuřata ještě několikráte obracíme. Poté je z plechu vyjmeme, flambujeme v 25 ml whisky, vrátíme na plech a podlijeme vývarem.
Vše necháme v troubě péci ještě asi 25 minut. Často přeléváme vypečenou šťávou z kuřete. Ke konci pečení přidáme ke kuřatům předvařené brambory (pokrájené na půlky) a pečeme na jednom plechu dozlatova ještě několik minut. Kuřata a brambory poté vyjmeme a udržujeme v teple.
Výpeček rozředíme sherry, portským vínem a zbylou whisky a na prudkém plameni vaříme ještě asi 5 minut. Osolíme, opepříme a přidáme zbylé bylinky.
Kuřata rozporcujeme, upravíme na talíři a přelijeme vinnou omáčkou. Podáváme s opečenými bramborami.