Buďáky - buchty se švestkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

750 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
200 g tuku (dávám půlku sádla a másla)
150 g cukru
2 celé vejce
1 kostička droždí
špetka soli
asi 250 l mléka
citronová kůra
vanilkový cukr
tuk na vymazání pekáče
švestky
mletý mák
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Dáme do mléka lžičku cukru, droždí, necháme kynout. Do robotu dáme všechny sypké suroviny, máslo dáme rozpustit. Přidáme do robotu kvásek a rozpuštěné máslo. V robotu zpracujeme na hladké těsto a to necháme vykynout, až zvětší svůj objem na dvojnásobek, vyndáme z mísy a rozválíme na slabší placku.

  2. Nakrájíme na čtverečky, do každého dáme vypeckovanou švestku, lžičku mletého máku a lžičku cukru moučky, zabalíme do tvaru kuličky, dáme na plech, na kterém je pečící papír. Nedáváme je těsně vedle sebe, ale mezi buchtami děláme mezery, aby se buchty nedotýkaly a necháme je ještě vykynout (pamatujeme, když dáváme buchty na plech, že budou kynout).

  3. Každou buchtu jednotlivě potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct asi na 200 stupňů, až jsou zlaté.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!