Buchta z řepy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g červené řepy
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 120 g rozpuštěného másla
- + na vymazání formy
- 60 g mletých vlašských ořechů
- + na posypání
- 50 g hrozinek
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- čokoládová poleva
Postup Buchta z řepy
Postup přípravy receptu
-
Celou neoloupanou řepu vložíme do hrnce do cedníku nebo na pařáku na knedlíky a vaříme v páře do změknutí. Jestli je hotová poznáme zapíchnutím nože/vidličky - neklade-li žádný odpor, podobně jako brambory. Po uvaření a vychladnutí řepu oloupeme nožem a nastrouháme na hrubém struhadle. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Ve větší míse šleháme vejce s cukrem do bělavé směsi, po troškám přidáváme mouku a máslo až se vše propojí. Nakonec vmícháme řepu, ořechy, hrozinky a prášek do pečiva. Dobře promícháme a dáme péct do trouby na cca hodinu, dokud párátko zapíchnuté do těsta nezůstane po vytažení suché.
Hotový moučník rovnoměrně potřeme čokoládovou polevou a posypeme mletými vlašskými ořechy.