Brambory zapečené s pórkem a šunkou
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 5 malých brambor
- pórek (cca 10 cm)
- 2 plátky šunky
- 20 g sýra (eidam, ementál nebo parmezán)
- 1 stroužek česneku
- 1 - 2 vejce
- máslo na vymazání formy
- zakysaná smetana (3/4 kelímku)
- tymián čerstvý nebo sušený
- muškátový oříšek
- sůl
Postup Brambory zapečené s pórkem a šunkou
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 200°C. Brambory zbavíme slupky, nakrájíme na 5 mm plátky a povařime tři minuty v osolené vodě. Scedíme a necháme trochu zchladnout.
Šunku nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka, tvrdý sýr a česnek najemno nastrouháme. Do zakysané smetany rozklepneme vejce, přidáme muškátový oříšek, vidlilčkou rozšleháme a nakonec vmícháme nastrouhaný sýr
Zapékací misku vytřeme máslem a na dno naskládáme část brambor. Na brambory dáme sem tam nastrouhaný česnek, posypeme je tymiánem, pórkem a šunkou. Navrch dáme další část brambor, opět trochu tymiánu, zalijeme dochucenou zakysanou smetanou a příp. posypeme ještě zbývajícím nastrouhaným sýrem. Zapékací misku dáme do trouby a pečeme cca 20-25 minut dozlatova.