Brambory zapečené s pórkem a šunkou

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

5 malých brambor
pórek (cca 10 cm)
2 plátky šunky
20 g sýra (eidam, ementál nebo parmezán)
1 stroužek česneku
1 - 2 vejce
máslo na vymazání formy
zakysaná smetana (3/4 kelímku)
tymián čerstvý nebo sušený
muškátový oříšek
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200°C. Brambory zbavíme slupky, nakrájíme na 5 mm plátky a povařime tři minuty v osolené vodě. Scedíme a necháme trochu zchladnout.

  2. Šunku nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka, tvrdý sýr a česnek najemno nastrouháme. Do zakysané smetany rozklepneme vejce, přidáme muškátový oříšek, vidlilčkou rozšleháme a nakonec vmícháme nastrouhaný sýr

  3. Zapékací misku vytřeme máslem a na dno naskládáme část brambor. Na brambory dáme sem tam nastrouhaný česnek, posypeme je tymiánem, pórkem a šunkou. Navrch dáme další část brambor, opět trochu tymiánu, zalijeme dochucenou zakysanou smetanou a příp. posypeme ještě zbývajícím nastrouhaným sýrem. Zapékací misku dáme do trouby a pečeme cca 20-25 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!