Božský reveňový koláč (jako dortík)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 8 lžic másla (Hery)
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 3/4 hrnku mléka
- 1,25 hrnku hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 prášek do pečiva
- Krém:
- 1 kg reveně
- 250 g cukru
- 1 vanilkový pudink
- 1 zakysaná smetana
- 50 g tuku (Hery)
- 3 vejce
Postup Božský reveňový koláč (jako dortík)
Postup přípravy receptu
-
Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Rozpustíme si v mléce máslo a vyšleháme do máslové pěny. Potom smícháme mouku s práškem do pečiva a pomalu ji přimícháváme k těstu. Na plech si dáme pečící papír, těsto vylijeme a upravíme na plech.
Napřed si pokrájíme reveň a prosypeme ji cukrem, necháme stát, až pustí šťávu. Do misky si dáme zakysanou smetanu, přilijeme šťávu z nakrájené reveně a rozmícháme v tom pudinkový prášek, přivedeme k varu a 2 minuty vaříme.
Hned přidáme tuk (Heru), cukr a vejce, které si napřed rozšleháme, pak rozšleháme všechno, nalijeme na těsto a po celé ploše rozetřeme. Krém posypeme nakrájenou revení a pečeme ve středně vyhřáté troubě tak 45 minut.