Boženčina podkova

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto na dort:
5 vajec
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce studené vody
2 lžíce oleje
2 lžíce rumu
Krém:
1 Hera máslová chutˇ
1/4 l mléka
25 dkg moučkového cukru
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 vanilkové cukry
rumové aroma
Čokoládová poleva:
10 dkg čokolády na vaření
5 dkg tuku
2 lžíce 33% smetany na šlehání
Mléčný marcipán:
10 dkg sušeného polotučného mléka
4 dkg moučkového cukru
1 velká lžíce oleje
potravinářská barva
voda podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu vymažeme tukem a na dno dáme pečící papír, boky vysypeme polohrubou moukou. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do druhé mísy dáme žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr, rum, vodu, olej a vyšleháme do hustého krému. Pomalu přimícháme mouku, do které jsme dali prášek do pečiva a 1/4 sněhu. Naposledy lehce vmícháme zbytek sněhu. Těsto dáme do formy a pečeme ho v předem vyhřáté troubě na 150°C na 50 minut.

  2. Krém uděláme tak, že uvaříme hustou kaši z mléka, hladké mouky a vanilkových cukrů. Musíme dát pozor, aby se neudělaly hrudky. Heru vyšleháme s moučkovým cukrem a rumovým aroma do pěny a pomalu přidáváme po lžících vychladlou kaši. Vyšleháme nadýchaný krém, dáme vychladit do lednice. Připravíme mléčný marcipán a to tak, že do misky dáme sušené mléko, moučkový cukr a olej. Vše zamícháme a ve trošce vody rozmícháme potravinářskou barvu, podle potřeby vezmeme namíchané mléko a přidáme tolik vody, abychom měli tvárnou hmotu. Vypracujeme růže a to tak,že vykrojíme 3/4 kolečka, smotáme ho do ruličky a na to přilepíme přes sebe 3 vykrájená kolečka, upravíme je do tvaru růže a vykrojíme lístečky. Polevu uděláme tak, že rozkrájíme tuk a dáme ho do misky, na to nalámeme na kousky čokoládu a pomalu rozehřejeme v mikrovlnné troubě. Často mícháme. Umícháme do hladka, přidáme smetanu a vyšleháme. Polevu uděláme teprve tehdy, až budeme mít slepený dort.

  3. Studený korpus rozkrojíme na 3 díly, slepíme je krémem. Boky pomažeme krémem, posypeme kokosem. Vrch dortu polijeme polevou, necháme ztuhnout. Nakonec ozdobíme krémem a mléčným marcipánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!