Boloňská omáčka (ragú alla bolognese)
Recepty, OmáčkySuroviny
- olivový olej
- 1 pěkná cibule
- 500 g mletého masa mix (melu 200 g vepřové plece a 300 g předního hovězího bez kosti) - takže kompromis
- 1 velká mrkev
- asi 3 řapíky celeru (ne, bulvový opravdu nedávejte, to vám řekne většina Italů, oni bulvový celer téměř nepoužívají - jen v podhůří Alp, ale to jsou spíš potomci Němců)
- 2 dl dobrého červeného vína
- asi 3 dl rajčatové passaty - pasírovaných rajčat
- podle potřeby sterilovaná loupaná rajčata - 1 plechovka
- sůl
- pepř
- popřípadě vývar
Postup Boloňská omáčka (ragú alla bolognese)
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zvolna smažíme nakrájenou cibuli, nesmí růžovět. Jakmile vypadá, že už už začne chytat barvu, přidáme k ní nastrouhanou mrkev a drobně nakrájený celer, zvyšíme trochu plamen a zeleninu opékáme, dokud nezačne trochu karamelizovat. V tom okamžiku přidáme maso a prudce opékáme, pokud se malinko - ne moc! - připeče, bude lepší výsledná chuť (ověřeno)
Oddělujeme při opékání maso od sebe, aby nevznikaly hrudky, pilně mícháme. Když maso ztratí růžovou barvu, zalijeme ho vínem a necháme prudce odpařit. Tím se vyvaří alkohol, ale víno předá to, co je v něm nejlepší. Pak přijde passata, sůl a pepř.
Dusíme na mírném plameni 1-2 hodiny, pokud je málo tekutin, přidáme konzervu loupaných rajčat. Můžete naředit i dobrým domácím vývarem. Během toho dušení chutě zesílí, pokrm zredukuje a výsledek bude výborný.
Boloňská omáčka se podává s těstovinami - Italové tvrdí, že se nehodí na špagety. Nejčastěji ji kombinují s lasagnemi a nebo širokými nudlemi - tagliatelle.