Bílkový chlebíček s mákem a citronovou polevou

Recepty, Moučníky

Suroviny

240 g bílků (cca 7 vajec)
170 g hladké mouky
170 g moučkového cukru
150 g mletého máku
125 g rozpuštěného másla
1 balení vanilkového cukru
1 balení prášku do pečiva
Poleva:
180 g moučkového cukru
1 lžíce oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce horké vody

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy od robota nalijte bílky, množství odpovídá asi sedmi vejcím, záleží na velikosti vajec. Bílky šlehejte do pěny a pak přisypte oba cukry. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

  2. Zatímco se bílky šlehají, připravte mouku, ke které přisypte prášek do pečiva a vše promíchejte. Dále připravte mletý mák a máslo.

  3. K bílkům postupně vmíchejte zbývající suroviny. Buď ručně nebo pokračujte v robotu. Těsto ještě v míse důkladně promíchejte stěrkou.

  4. Připravené těsto nalijte do chlebíčkové formy, rovnoměrně ho rozetřete a dejte péct do trouby předehřáté na 200°C. Chlebíček jsem pekla 40 minut. Po upečení nechte chlebíček důkladně vychladnout.

  5. Mezitím připravte citronovou polevu z moučkového cukru, ke kterému přidejte olej, citronovou šťávu a vodu. Vše vymíchejte v hladkou polevu. Pokud by byla poleva příliš hustá, přidejte ještě po lžíci vody a citronové šťávy. Takto postupujte, dokud nebudete s polevou spokojeni.

  6. Vychladlý chlebíček vyklopte z formy a polijte ho polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!