Bezová panna cotta s rebarborovo-švestkovou omáčkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na cca 6 malých báboviček panna cotty:
10 bezových květů
2 kelímky smetany ke šlehání (31% a více)
100 ml plnotučného mléka
2 lžičky práškové želatiny
cukr dle chuti
semínka z jedné poloviny vanilkového lusku
Švestkovo-rebarborová omáčka:
200 g rebarbory
1/2 sklenice kompotovaných švestek
špetka skořice

Postup přípravy receptu

  1. Příprava panna cotty: Bezové květy zlehka omyjte proudem vody, ale jen opravdu opatrně - tak, abyste se zbavili případné nečistoty či hmyzu, ale aby květ nepřišel o většinu svého pylu. Pak umístěte do hrnce, zalijte oběma šlehačkami a mlékem, přiklopte a nechte v lednici odpočívat minimálně přes noc.

  2. Poté přes pláténko nebo jemné sítko opatrně přeceďte. V malém množství směsi rozmíchejte želatinu, zbytek směsi zahřejte ve vodní lázni, přidejte vanilku, oslaďte dle chuti a opatrně vmíchejte želatinu. Uveďte k varu a vařte asi minutu.

  3. Poté odstavte, nalijte do formiček vymazaných troškou oleje (silikonové vymazávat nemusíte) a nechte v chladu lednice odpočinout minimálně čtyři hodiny. Studené podávejte přelité ovocným rozvarem, z nádobek je můžete vyklopit, ale taky nemusíte.

  4. Švestkovo-rebarborová omáčka: Rebarboru oloupejte od svrchní slupky a nakrájejte na špalíčky. Dejte do hrnce společně s uvedeným množstvím švestek, použít můžete i sladký sirup, ve kterém jsou kompotovány. Krátce povařte, dokud rebarbora nezměkne. Poté rozmixujte na hladké pyré. Ochuťte špetkou skořice, případně ještě dle chuti přidejte cukru nebo libovolný sirup.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!