Bezová panna cotta s rebarborovo-švestkovou omáčkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na cca 6 malých báboviček panna cotty:
- 10 bezových květů
- 2 kelímky smetany ke šlehání (31% a více)
- 100 ml plnotučného mléka
- 2 lžičky práškové želatiny
- cukr dle chuti
- semínka z jedné poloviny vanilkového lusku
- Švestkovo-rebarborová omáčka:
- 200 g rebarbory
- 1/2 sklenice kompotovaných švestek
- špetka skořice
Postup Bezová panna cotta s rebarborovo-švestkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Příprava panna cotty: Bezové květy zlehka omyjte proudem vody, ale jen opravdu opatrně - tak, abyste se zbavili případné nečistoty či hmyzu, ale aby květ nepřišel o většinu svého pylu. Pak umístěte do hrnce, zalijte oběma šlehačkami a mlékem, přiklopte a nechte v lednici odpočívat minimálně přes noc.
Poté přes pláténko nebo jemné sítko opatrně přeceďte. V malém množství směsi rozmíchejte želatinu, zbytek směsi zahřejte ve vodní lázni, přidejte vanilku, oslaďte dle chuti a opatrně vmíchejte želatinu. Uveďte k varu a vařte asi minutu.
Poté odstavte, nalijte do formiček vymazaných troškou oleje (silikonové vymazávat nemusíte) a nechte v chladu lednice odpočinout minimálně čtyři hodiny. Studené podávejte přelité ovocným rozvarem, z nádobek je můžete vyklopit, ale taky nemusíte.
Švestkovo-rebarborová omáčka: Rebarboru oloupejte od svrchní slupky a nakrájejte na špalíčky. Dejte do hrnce společně s uvedeným množstvím švestek, použít můžete i sladký sirup, ve kterém jsou kompotovány. Krátce povařte, dokud rebarbora nezměkne. Poté rozmixujte na hladké pyré. Ochuťte špetkou skořice, případně ještě dle chuti přidejte cukru nebo libovolný sirup.