Bednička jahod

Recepty, Dorty

Suroviny

Vanilkový korpus:
4 vejce
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g polohrubé mouky
100 g solamylu
1/2 balíčku prášku do pečiva
3 polévkové lžíce horké vody
Krém:
1 jahodový pudink
250 ml mléka
250 g másla
jahodová marmeláda (domácí)
celé jahody

Postup přípravy receptu

  1. Krém: V 250 ml mléka uvaříme jahodový pudink a necháme úplně vychladnout.

  2. Poté vyšleháme máslo, zašleháme do něj pudink a po lžících přidáváme domácí jahodovou marmeládu (já dala z lesních červených jahod). Dosladíme podle chuti.

  3. Postup: Celá vejce, moučkový a vanilkový cukr dáme vyšlehat do pěny. Hned v začátku šlehání přidáme 3 lžíce horké vody.

  4. Po vyšlehání přidáme do hmoty prosátou mouku a solamyl s práškem do pečiva.

  5. Hotové těsto nalijeme do připravené malé obdélníkové formy a pečeme asi na 180 °C 40 minut.

  6. Mezitím si připravíme jahody z marcipánu – tvarujeme ručně a nastříkáme červenou barvou (airbrush nebo potravinářská barva ve spreji). Necháme zaschnout.

  7. Vychladlý korpus 2x překrojíme, pokapeme rumem, potřeme jahodovým krémem a poklademe překrojenými jahodami a složíme na sebe.

  8. Celé potřeme slabou vrstvou jahodového krému a necháme vychladit.

  9. Vychlazený korpus potáhneme tenkou vrstvou marcipánu a dáme opět vychladit.

  10. Vyválíme si marcipán na šířku cca 0,5 mm a vykrojíme obdélníkové strany bedýnky (podle velikostí stran korpusu).

  11. Nastříkáme potravinářskou barvou (airbrush) nebo natřeme štětcem tak, aby alespoň přibližně měla barvu bedýnky na jahody a zaschlé přiložíme k bokům korpusu.

  12. Jedlým černým fixem na boky bedýnky namalujeme firmu dodavatele a čárové kódy.

  13. Poté vyválíme obarvený marcipán (cca 100 g) na jemný plát, kterým vysteleme bedničku a poklademe ji marcipánovými jahodami.

  14. Na cenovku napíšeme věk oslavence.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!