Bednička jahod
Recepty, DortySuroviny
- Vanilkový korpus:
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g solamylu
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 3 polévkové lžíce horké vody
- Krém:
- 1 jahodový pudink
- 250 ml mléka
- 250 g másla
- jahodová marmeláda (domácí)
- celé jahody
Postup Bednička jahod
Postup přípravy receptu
-
Krém: V 250 ml mléka uvaříme jahodový pudink a necháme úplně vychladnout.
Poté vyšleháme máslo, zašleháme do něj pudink a po lžících přidáváme domácí jahodovou marmeládu (já dala z lesních červených jahod). Dosladíme podle chuti.
Postup: Celá vejce, moučkový a vanilkový cukr dáme vyšlehat do pěny. Hned v začátku šlehání přidáme 3 lžíce horké vody.
Po vyšlehání přidáme do hmoty prosátou mouku a solamyl s práškem do pečiva.
Hotové těsto nalijeme do připravené malé obdélníkové formy a pečeme asi na 180 °C 40 minut.
Mezitím si připravíme jahody z marcipánu – tvarujeme ručně a nastříkáme červenou barvou (airbrush nebo potravinářská barva ve spreji). Necháme zaschnout.
Vychladlý korpus 2x překrojíme, pokapeme rumem, potřeme jahodovým krémem a poklademe překrojenými jahodami a složíme na sebe.
Celé potřeme slabou vrstvou jahodového krému a necháme vychladit.
Vychlazený korpus potáhneme tenkou vrstvou marcipánu a dáme opět vychladit.
Vyválíme si marcipán na šířku cca 0,5 mm a vykrojíme obdélníkové strany bedýnky (podle velikostí stran korpusu).
Nastříkáme potravinářskou barvou (airbrush) nebo natřeme štětcem tak, aby alespoň přibližně měla barvu bedýnky na jahody a zaschlé přiložíme k bokům korpusu.
Jedlým černým fixem na boky bedýnky namalujeme firmu dodavatele a čárové kódy.
Poté vyválíme obarvený marcipán (cca 100 g) na jemný plát, kterým vysteleme bedničku a poklademe ji marcipánovými jahodami.
Na cenovku napíšeme věk oslavence.