Bavorská vepřová pečeně s pivní omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové krkovice
- 5 PL oleje
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- 1 lžička kmínu drceného
- 2 stroužky česneku
- 1/4 celeru
- 1 mrkev
- 1/2 pórku (nemusí být)
- 500 ml piva černého nebo světlého
- 4 bobkové listy
- 150 ml hovězího vývaru z kostky
- 8 dkg másla
- 1 PL worcestrové omáčky
- 1 lžička hořčice plnotučné
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička cukru
- 1 lžička kakaa (nejlépe tmavé holandské)
Postup Bavorská vepřová pečeně s pivní omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 200°C. Maso opláchneme, osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Do pekáčku dáme olej, na kolečka nakrájenou cibuli, zeleninu a položíme na to maso.
Pekáček vložíme do trouby a pečeme nezakryté 20 minut. Přidáme bobkové listy, hovězí vývar a pečeme dalších 20 minut. Nakonec vše zalijeme pivem, zakryjeme pokličkou (alobalem) a pečeme ještě hodinu. Po této době pekáček vyndáme z trouby a maso zabalíme do alobalu, aby nevychladlo.
Na plotnu dáme kastrůlek, do kterého z pekáčku slijeme základ pro omáčku, přidáme máslo, worcestr, hořčici, citronovou šťávu, cukr, kakao a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, omáčku dohladka rozmixujeme a případně ještě dochutíme. Příloha: knedlíky, brambory, rýže, těstoviny, noky...