Bavorská vepřová pečeně s pivní omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové krkovice
5 PL oleje
2 cibule
sůl
pepř
1 lžička kmínu drceného
2 stroužky česneku
1/4 celeru
1 mrkev
1/2 pórku (nemusí být)
500 ml piva černého nebo světlého
4 bobkové listy
150 ml hovězího vývaru z kostky
8 dkg másla
1 PL worcestrové omáčky
1 lžička hořčice plnotučné
1 lžička citronové šťávy
1 lžička cukru
1 lžička kakaa (nejlépe tmavé holandské)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200°C. Maso opláchneme, osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Do pekáčku dáme olej, na kolečka nakrájenou cibuli, zeleninu a položíme na to maso.

  2. Pekáček vložíme do trouby a pečeme nezakryté 20 minut. Přidáme bobkové listy, hovězí vývar a pečeme dalších 20 minut. Nakonec vše zalijeme pivem, zakryjeme pokličkou (alobalem) a pečeme ještě hodinu. Po této době pekáček vyndáme z trouby a maso zabalíme do alobalu, aby nevychladlo.

  3. Na plotnu dáme kastrůlek, do kterého z pekáčku slijeme základ pro omáčku, přidáme máslo, worcestr, hořčici, citronovou šťávu, cukr, kakao a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, omáčku dohladka rozmixujeme a případně ještě dochutíme. Příloha: knedlíky, brambory, rýže, těstoviny, noky...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!