Banánový čokochlebíček s opilými brusinkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g sušených brusinek (nebo rozinek)
75 ml rumu (bourbonu či tmavého rumu)
175 g prosáté hladké mouky (použila jsem hladkou špaldovou mouku)
3 lžíce mouky jsem nahradila stejným množstvím kakaového prášku holandského typu
2 čajové lžičky prášku do pečiva (použila jsem bezfosfátový)
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky soli
125 g rozpuštěného másla (nahradila jsem kokosovým olejem)
130-150 g cukru krystal (dala jsem jen 130g třtinového cukru a sladkost byla dostačující)
2 velká vejce pokojové teploty
4 malé velmi zralé banány (mohou být mít hnědou slupku, ale vnitřek světlý, hodně voňavý, sladký a měkký) rozmačkané na kašičku – třeba vidličkou nebo šťouchadlem na brambory
60 g vlašských ořechů pokrájených na hrubo cca 2 hrsti
1 čajová lžička vanilkového extraktu
cca 100 g na hrubo nasekané kvalitní tmavé čokolády (výborně chutnala 86%)zkuste ale použít i bílou čokoládu vytvoří tak zajímavé vzory v tmavém těstě s červenými brusinkami

Postup přípravy receptu

  1. Sušené brusinky dejte spolu s rumem do malého rendlíčku a přiveďte k varu a ihned odstavte. Zakryjte nádobu pokličkou/talířkem a nechte odstát alespoň hodinu (ale i déle). Ovoce do sebe vstřebá tekutinu.

  2. Nakonec brusinky přelijte přes sítko a nechte trošku okapat. To, co z nich vykape si dejte třeba do čaje na zahřátí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!