Banánový čokochlebíček s opilými brusinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 100 g sušených brusinek (nebo rozinek)
- 75 ml rumu (bourbonu či tmavého rumu)
- 175 g prosáté hladké mouky (použila jsem hladkou špaldovou mouku)
- 3 lžíce mouky jsem nahradila stejným množstvím kakaového prášku holandského typu
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva (použila jsem bezfosfátový)
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 125 g rozpuštěného másla (nahradila jsem kokosovým olejem)
- 130-150 g cukru krystal (dala jsem jen 130g třtinového cukru a sladkost byla dostačující)
- 2 velká vejce pokojové teploty
- 4 malé velmi zralé banány (mohou být mít hnědou slupku, ale vnitřek světlý, hodně voňavý, sladký a měkký) rozmačkané na kašičku – třeba vidličkou nebo šťouchadlem na brambory
- 60 g vlašských ořechů pokrájených na hrubo cca 2 hrsti
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- cca 100 g na hrubo nasekané kvalitní tmavé čokolády (výborně chutnala 86%)zkuste ale použít i bílou čokoládu vytvoří tak zajímavé vzory v tmavém těstě s červenými brusinkami
Postup Banánový čokochlebíček s opilými brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Sušené brusinky dejte spolu s rumem do malého rendlíčku a přiveďte k varu a ihned odstavte. Zakryjte nádobu pokličkou/talířkem a nechte odstát alespoň hodinu (ale i déle). Ovoce do sebe vstřebá tekutinu.
Nakonec brusinky přelijte přes sítko a nechte trošku okapat. To, co z nich vykape si dejte třeba do čaje na zahřátí.