Balkánské koule s ajvarem
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g mletého drůbežího masa
- 6 vrchovatých lžic hotové bramborové kaše
- 1 vajíčko
- 6 lžic strouhanky nebo podle potřeby
- sůl
- bílý pepř
- Solamyl na obalení
- olej na smažení
- Omáčka na zapečení: vše promíchat
- 350 ml ajvaru
- 100 ml mléka
- 300 ml smetany na vaření
- 2 velké stroužky česneku
- sůl a čerstvá bazalka podle chuti
- Na závěr:
- 100 g strouhaného balkánského sýru nebo Fety
Postup Balkánské koule s ajvarem
Postup přípravy receptu
-
Maso promícháme se všemi dalšími surovinami, vytvoříme kuličky a obalíme je v solamylu.
Kuličky pomalu smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, poté klademe do zapékací misky a zalijeme omáčkou z ajvaru.
Přikryjeme alobalem a zapékáme v troubě 30 minut při 200 °C.
Pak alobal odstraníme a posypeme balkánským sýrem. Ten necháme krátce rozpustit a podáváme s libovolnou přílohou: pečivem, rýží, těstovinami.