Báječné karlovarské (tukové) rohlíky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 kg hladké mouky
- 42 g droždí
- 18 g soli
- 30 g cukru
- 250 g Hery (Stella apod.)
- 30 g sušeného mléka
- 430 ml vlažné vody
- 40 g sádla (na potření rohlíků)
- mák (na posypání)
- sůl
Postup Báječné karlovarské (tukové) rohlíky
Postup přípravy receptu
-
V kastrolku si rozpustíme tuk a necháme jej vychladnout. Do půllitrové misky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mouku a přidáme 150 ml vlažné vody. Asi po 15 minutách vzejde kvásek (na povrchu se utvoří bubliny a objem se minimálně zdvojnásobí).
Mezi tím nasypeme mouku do hodně velké mísy a smícháme ji se solí a sušeným mlékem. Pak vmícháme zbylou vlažnou vodu s vykynutým kváskem a zchladlým tukem. Propracujeme nejdříve měchačkou, pak ručně, aby těsto vytvořilo kompaktní, na povrchu lesklou kouli. Poprášíme asi třemi lžícemi hladké mouky a zakryjeme utěrkou. Uložíme na teplé místo (nebo do trouby, kterou zapneme na 40°C)
Za hodinku (ale klidně až za tři) už můžeme tvarovat rohlíky.
Odvážíme si zhruba 120 gramové kousky, vytvoříme z nich kuličky a rozválíme je na ovály - asi 20 x 15 cm. Pak je z delší strany srolujeme a ohneme do tvaru rohlíků. Rohlíků bude asi 15 kusů.
Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě 15 minut necháme kynout. Pak je pomažeme vlažným rozpuštěným sádlem a případně posypeme mákem nebo solí.
Vložíme do vyhřáté trouby, teplota asi 170°C. Pečeme, dokud mírně na povrchu nezezlátnou - cca 20 minut, ale záleží na vlastnostech vaší trouby.
Pak vyjmeme, klademe na mřížku a necháme vychladit. Část pečiva můžeme po vychladnutí vložit do sáčku a zmrazit.