Báječné karlovarské (tukové) rohlíky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 kg hladké mouky
42 g droždí
18 g soli
30 g cukru
250 g Hery (Stella apod.)
30 g sušeného mléka
430 ml vlažné vody
40 g sádla (na potření rohlíků)
mák (na posypání)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolku si rozpustíme tuk a necháme jej vychladnout. Do půllitrové misky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mouku a přidáme 150 ml vlažné vody. Asi po 15 minutách vzejde kvásek (na povrchu se utvoří bubliny a objem se minimálně zdvojnásobí).

  2. Mezi tím nasypeme mouku do hodně velké mísy a smícháme ji se solí a sušeným mlékem. Pak vmícháme zbylou vlažnou vodu s vykynutým kváskem a zchladlým tukem. Propracujeme nejdříve měchačkou, pak ručně, aby těsto vytvořilo kompaktní, na povrchu lesklou kouli. Poprášíme asi třemi lžícemi hladké mouky a zakryjeme utěrkou. Uložíme na teplé místo (nebo do trouby, kterou zapneme na 40°C)

  3. Za hodinku (ale klidně až za tři) už můžeme tvarovat rohlíky.

  4. Odvážíme si zhruba 120 gramové kousky, vytvoříme z nich kuličky a rozválíme je na ovály - asi 20 x 15 cm. Pak je z delší strany srolujeme a ohneme do tvaru rohlíků. Rohlíků bude asi 15 kusů.

  5. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě 15 minut necháme kynout. Pak je pomažeme vlažným rozpuštěným sádlem a případně posypeme mákem nebo solí.

  6. Vložíme do vyhřáté trouby, teplota asi 170°C. Pečeme, dokud mírně na povrchu nezezlátnou - cca 20 minut, ale záleží na vlastnostech vaší trouby.

  7. Pak vyjmeme, klademe na mřížku a necháme vychladit. Část pečiva můžeme po vychladnutí vložit do sáčku a zmrazit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!