Babiččina kakaová skládanka
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 ml vlažného mléka
- 3 žloutky
- 1 kostka droždí
- 2 hrsti krupicového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 300 g polohrubé mouky
- 900 g hladké mouky
- kakao
- moučkový cukr
- 250 g másla
Postup Babiččina kakaová skládanka
Postup přípravy receptu
-
Do zadělávací mísy nalijeme vlažné mléko, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Po vykynutí dáme trochu soli, žloutky, polohrubou mouku a část hladké mouky. Zpracováváme těsto a postupně přilíváme rozpuštěné máslo a přisypáváme hladkou mouku až vypracujeme vláčné těsto. Těsto se nesmí lepit a nesmí být příliš tuhé, aby koláč nebyl tvrdý (množství mouky je uvedeno přibližně).
Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Kynuté těsto rozdělíme na šest dílů. Z každého dílu vyválíme obdélník, který posypeme kakaem, moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Máslem nešetříme, aby nebylo kakao suché. Kraje přehneme přes náplň a spojíme k sobě.
Skládanky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, položíme spojem dolů a potřeme rozpuštěným máslem. Ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Po vyndání z trouby skládanku opět potřeme rozpuštěným máslem.