Atajef - plnene arabske livanecky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku mléka
2 hrnky vody
2 lžíce cukru
1 lžíce sušeného droždí
1 prášek do pečiva
Ořechová náplň:
1 hrnek hrubé pomletých vlašských ořechů
1 lžíce cukru
1/2 lžičky skořice
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (kostka)
1 žloutek
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru
trochu mléka
javorový sirup na polití

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme, čímž vznikne řidší těsto, které necháme 1 hodinu (při pokojové teplotě) odpočívat. Po uplynutí doby těsto znovu promícháme (těsto lehce nakynulo a zhoustlo).

  2. Formu (silikonový nebo kovový kroužek o průměru 10 cm) potřeme lehce olejem, vložíme na středně rozpálenou suchou pánev, vlijeme do ní trochu těsta a pomalu smažíme dorůžova. Neobracíme, těsto se smaží pouze z jedné strany (viz.foto). Na vrchní straně nesmí zůstat těsto syrové, spíše jen lehce zatáhnuté. Dávka vystačí na 30 lívanečků.

  3. Lívanečky necháme vychladnout.

  4. Hrubé namleté ořechy smícháme s cukrem a skořicí.

  5. Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do misky a vymícháme hladkou náplň, která nesmí být řídká.

  6. Vychladlé lívanečky plníme náplněmi tak, že na každý lívaneček dáme vrchovatou lžičku náplně, přehneme v půlce a kraje pořádně přitiskneme k sobě. Tím, že je těsto osmaženo pouze z jedné strany, je dobře tvárné (pružně), kraje nepatrně lepivé, čímž se dobře zavírají.

  7. Takto připravené lívanečky buď smažíme ve vyšší vrstvě oleje, nebo je při 200°C pečeme 10 - 15 minut dozlatova.

  8. Hotové je polijeme cukerným nebo javorovým sirupem a ještě teplé podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!