Aspik s červenou řepou

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

Nálev na aspik:
900 ml vody
100 ml octu
60 g cukru krupice
17 g soli
7 ks nového koření - kuliček
2 bobkové listy
10 kuliček pepře
Dále:
1 kg červené řepy předem uvařené a oloupané
želatina - mletá určená na jeden litr tekutiny

Postup přípravy receptu

  1. Červenou řepu dáme uvařit do poloměkka do osolené vody. Doba vaření záleží na velikosti řepy cca 35-50 minut. Po vychladnutí jí oloupeme a pokrájíme na slabé nudličky. Předvařenou oloupanou řepu dnes můžeme i koupit, pokud se nechceme s řepou vařit a loupat.

  2. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme ocet, sůl, cukr a koření a vše povaříme cca 5 minut. Pak nálev necháme zchladnout, vyndáme koření a následně z něj dle návodu na obalu želatiny uvaříme aspik. Použít budeme muset dvě balení jedlé želatiny v prášku, každá je na 500 ml vody.

  3. Na nudličky pokrájenou řepou naplníme do více než poloviny připravené mističky, misky, srnčího hřbetu, dortové formy... Řepu zalijeme připraveným aspikem, v mističkách řepu v aspiku jen velmi opatrně a krátce zamícháme a vše necháme v chladnu zatuhnout.

  4. Po ztuhnutí aspik pokrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem nebo jako součást obložených mís a talířů.

  5. Osvěžující studené pohoštění můžeme doplnit před zalitím aspiku například sterilovaným hráškem, drobně pokrájenou šunkou... To už záleží na chuti každého.

  6. Pokud místo cukru použijeme v nálevu umělé sladidlo, lze podávat i jako dietní pokrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!