Aspik s červenou řepou
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- Nálev na aspik:
- 900 ml vody
- 100 ml octu
- 60 g cukru krupice
- 17 g soli
- 7 ks nového koření - kuliček
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- Dále:
- 1 kg červené řepy předem uvařené a oloupané
- želatina - mletá určená na jeden litr tekutiny
Postup Aspik s červenou řepou
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu dáme uvařit do poloměkka do osolené vody. Doba vaření záleží na velikosti řepy cca 35-50 minut. Po vychladnutí jí oloupeme a pokrájíme na slabé nudličky. Předvařenou oloupanou řepu dnes můžeme i koupit, pokud se nechceme s řepou vařit a loupat.
Do hrnce nalijeme vodu a přidáme ocet, sůl, cukr a koření a vše povaříme cca 5 minut. Pak nálev necháme zchladnout, vyndáme koření a následně z něj dle návodu na obalu želatiny uvaříme aspik. Použít budeme muset dvě balení jedlé želatiny v prášku, každá je na 500 ml vody.
Na nudličky pokrájenou řepou naplníme do více než poloviny připravené mističky, misky, srnčího hřbetu, dortové formy... Řepu zalijeme připraveným aspikem, v mističkách řepu v aspiku jen velmi opatrně a krátce zamícháme a vše necháme v chladnu zatuhnout.
Po ztuhnutí aspik pokrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem nebo jako součást obložených mís a talířů.
Osvěžující studené pohoštění můžeme doplnit před zalitím aspiku například sterilovaným hráškem, drobně pokrájenou šunkou... To už záleží na chuti každého.
Pokud místo cukru použijeme v nálevu umělé sladidlo, lze podávat i jako dietní pokrm.