Arabský strouhaný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 100 g másla
- 50 ml oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžičku vanilkové esence
- 200 ml domácí meruňkové marmelády
Postup Arabský strouhaný koláč
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo a cukr vyšleháme, přidáme postupně vejce, olej, vanilkovou esencí a znovu prošleháme.
Mouku prošijeme a smícháme s práškem do pečiva. Asi tři lžíce mouky dáme stranou, zbytek po lžících vmícháme do máslové směsi.
2/3 vzniklého těsta přendáme a rozprostřeme do dortové formy o průměru 26 cm, na jejíž dno přivřeme pečicí papír a okraje odstřihneme.
Zbytek těsta smícháme se 3 lžícemi zbylé mouky a dáme na chvilku k ledu.
Na rozprostřené těsto ve formě rozetřeme meruňkovou marmeládu a celý povrch posypeme chlazeným testem, které jsme nastrouhali na slzičkoém struhadle.
Při 180°C (horní a dolní ohřev) cca 40 minut pečeme, dokud povrch nezezlátne.