3D Hrad s drakem
Recepty, DortySuroviny
- Piškotový základ:
- 8 vajec
- 480 g cukr moučka
- 200 ml vroucí voda
- 300 ml olej
- 500 g hladké mouky
- 2 prášek do pečiva
- 4 PL kakaa jestli chcete mramorový
- banánový krém:
- banánový puding
- 1/4 l mléka (sladit méně)
- 1,5 kostky másla
- 5 rozmixovaných banánů
- nebo
- vanilkový lehký krém:
- 2 vanilkové pudinky (nebo banánové)
- 500 - 600 ml mléka
- 2 másla
- 20 - 30 dkg moučkového cukru
- na tmavý krém podle chuti 200 - 300 gramů čokolády
- Mléčný marcipán:
- 20 dkg sušeného mléka Lactino polotučné
- 20 dkg moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce vody
- 1 - 2 lžička aroma sladká mandle
- potravinářské barvivo obyčejné (barvy dle potřeby)
- 2-5 x namočené ruce
- Na dopracování dle potřeby solamyl
- moučkový cukr
Postup 3D Hrad s drakem
Postup přípravy receptu
-
Piškot:Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s polovinou cukru, olejem pak přidáme mouku s prášky do pečiva, vodu, přidáme citronové aroma nebo kůru. Vyšleháme sníh z bílků s polovinou cukru a opatrně vmícháme do těsta ručně. Pečeme na dvou plechách světlý a tmavý zvlášť z poloviny těsta na pečícím papíru.
Krém banánový: Je to úplně jednoduché, ale hlavně výborné. Všechny suroviny - puding, máslo, banány - musí mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou, aby se krém nesrazil. Hotový vychladlý puding vyšlehejte. Zvlášť vyšlehejte máslo, přidejte rozmixované banány (počet opravdu záleží na individuální chuti každé z vás). Potom zašlehejte i puding (případně trochu přislaďte). Nebojte se nejdříve poměrně řídké konsistence - po chvilce šlehání krém opravdu ztuhne. Musím říct, že se s ním pracuje mnohem lépe než třeba s čokoládovým. Opravdu je tuhý, neteče, hezky drží tvar.
Krém vanilkový: Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500-600 ml na oba dohromady. Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového cukru, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí.
Mléčný marcipán: Sušené mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ostatní suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučkovým cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl řídký a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.
Rady: Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější. Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu. Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby (práškové v sáčcích, gelové, pudrové). Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.