3D Hrad s drakem

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškotový základ:
8 vajec
480 g cukr moučka
200 ml vroucí voda
300 ml olej
500 g hladké mouky
2 prášek do pečiva
4 PL kakaa jestli chcete mramorový
banánový krém:
banánový puding
1/4 l mléka (sladit méně)
1,5 kostky másla
5 rozmixovaných banánů
nebo
vanilkový lehký krém:
2 vanilkové pudinky (nebo banánové)
500 - 600 ml mléka
2 másla
20 - 30 dkg moučkového cukru
na tmavý krém podle chuti 200 - 300 gramů čokolády
Mléčný marcipán:
20 dkg sušeného mléka Lactino polotučné
20 dkg moučkového cukru
3 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 lžíce vody
1 - 2 lžička aroma sladká mandle
potravinářské barvivo obyčejné (barvy dle potřeby)
2-5 x namočené ruce
Na dopracování dle potřeby solamyl
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Piškot:Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s polovinou cukru, olejem pak přidáme mouku s prášky do pečiva, vodu, přidáme citronové aroma nebo kůru. Vyšleháme sníh z bílků s polovinou cukru a opatrně vmícháme do těsta ručně. Pečeme na dvou plechách světlý a tmavý zvlášť z poloviny těsta na pečícím papíru.

  2. Krém banánový: Je to úplně jednoduché, ale hlavně výborné. Všechny suroviny - puding, máslo, banány - musí mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou, aby se krém nesrazil. Hotový vychladlý puding vyšlehejte. Zvlášť vyšlehejte máslo, přidejte rozmixované banány (počet opravdu záleží na individuální chuti každé z vás). Potom zašlehejte i puding (případně trochu přislaďte). Nebojte se nejdříve poměrně řídké konsistence - po chvilce šlehání krém opravdu ztuhne. Musím říct, že se s ním pracuje mnohem lépe než třeba s čokoládovým. Opravdu je tuhý, neteče, hezky drží tvar.

  3. Krém vanilkový: Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500-600 ml na oba dohromady. Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového cukru, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí.

  4. Mléčný marcipán: Sušené mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ostatní suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučkovým cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl řídký a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.

  5. Rady: Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější. Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu. Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby (práškové v sáčcích, gelové, pudrové). Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!