Zajíc na smetaně se zeleninou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 750-900 g zaječích stehen
- 200 g uzené slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 střední cibule
- 2 ks menší málo sladké mrkve
- 2 ks petržel
- 1/2 menšího celeru
- 15 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 1 bobkový list- velký
- 1 lžička mletý pepř
- 2 čl tymiánu sušeného i víc
- 750 ml masového vývaru
- 1 lžíce octa
- 250 ml smetany na vaření 12%
- 1 lžička hořčice - obyčejná
Postup Zajíc na smetaně se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Maso odblaníme a vyřežeme z kloubu mezi stehnem a nohou tukový váček. Je v kloubu (žlutě zbarven) a velikost asi 1 cm.Foto! Zajíc bude chutnější a nebude tak velmi cítit divočinou.
Zajíce hustě prošpikujeme slaninou, osolíme a posypeme čerstvě umletým pepřem. Do velikého pekáče dáme zbytek slaniny na kostičky a sádlo a pomalu opékáme, když nám slaninka zlátne, přidáme nejdřív jedno stehno, opečeme a potom druhé.
Když jsou opečená z obou stran, přidáme nakrájenou cibulku. Chvilku opečeme, přidáme nakrájenou zeleninu. Asi 8 minut spolu opékáme.
Přidáme bobkový list, nové koření, pepř kuličky a stehna posypeme každé lžičkou tymiánu. Na každé stehno dáme půl veliké polévkové lžíce octu.
Podlijeme připraveným vývarem do půlky masíčka a dáme poklici a pečeme na 180°C. Kontrolujeme a otáčíme každou půlhodinku a přidáváme vývar nebo vodu.
Když nám jde maso od kosti, vybereme z trouby. Pekáč neotvíráme! Necháme skoro hodinku v klidu. Potom maso vybereme a vykostíme, vybereme bobkové listy a všechno ostatní i s kořením ponorným mixérem rozmixujeme.
Přidáme smetanu a okamžitě vrátíme maso do pekáče s omáčkou. Ohřejeme. Podáváme s jakýmkoli knedlíkem, kromě koupeného. Kdo chce, muže dát do omáčky i kyselou smetanu, ta je v původním receptu a lžičku cukru a také hořčici a citronovou šťávu.