Zajíc na smetaně se zeleninou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

750-900 g zaječích stehen
200 g uzené slaniny
1 lžíce sádla
1 střední cibule
2 ks menší málo sladké mrkve
2 ks petržel
1/2 menšího celeru
15 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
1 bobkový list- velký
1 lžička mletý pepř
2 čl tymiánu sušeného i víc
750 ml masového vývaru
1 lžíce octa
250 ml smetany na vaření 12%
1 lžička hořčice - obyčejná

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaníme a vyřežeme z kloubu mezi stehnem a nohou tukový váček. Je v kloubu (žlutě zbarven) a velikost asi 1 cm.Foto! Zajíc bude chutnější a nebude tak velmi cítit divočinou.

  2. Zajíce hustě prošpikujeme slaninou, osolíme a posypeme čerstvě umletým pepřem. Do velikého pekáče dáme zbytek slaniny na kostičky a sádlo a pomalu opékáme, když nám slaninka zlátne, přidáme nejdřív jedno stehno, opečeme a potom druhé.

  3. Když jsou opečená z obou stran, přidáme nakrájenou cibulku. Chvilku opečeme, přidáme nakrájenou zeleninu. Asi 8 minut spolu opékáme.

  4. Přidáme bobkový list, nové koření, pepř kuličky a stehna posypeme každé lžičkou tymiánu. Na každé stehno dáme půl veliké polévkové lžíce octu.

  5. Podlijeme připraveným vývarem do půlky masíčka a dáme poklici a pečeme na 180°C. Kontrolujeme a otáčíme každou půlhodinku a přidáváme vývar nebo vodu.

  6. Když nám jde maso od kosti, vybereme z trouby. Pekáč neotvíráme! Necháme skoro hodinku v klidu. Potom maso vybereme a vykostíme, vybereme bobkové listy a všechno ostatní i s kořením ponorným mixérem rozmixujeme.

  7. Přidáme smetanu a okamžitě vrátíme maso do pekáče s omáčkou. Ohřejeme. Podáváme s jakýmkoli knedlíkem, kromě koupeného. Kdo chce, muže dát do omáčky i kyselou smetanu, ta je v původním receptu a lžičku cukru a také hořčici a citronovou šťávu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!