Vodní kefír TIBI

Recepty, Nápoje

Suroviny

50 g zrnek (8-10 lžiček)
litr odstáté vody
40-100 g cukru (2-5 mírně vrchovatých lžic)
plátky citronu nebo citronová šťáva
nesířené rozinky

Postup přípravy receptu

  1. Nejchutnější kefír z Tibi krystalků je kefír s druhou fermentací. Nejprve zalijeme krystalky jen vodou s cukrem a citronem, zavřené necháme pracovat do druhého dne. Občas můžeme do kefíru přidat i nesířené rozinky nebo fík. Druhý den kefír z krystalků slijeme, Tibi vložíme do nového cukerného roztoku a ten původní, zkvašený, dochutíme - přidáme např. voňavé koření, bylinky, čerstvé ovoce, zeleninovou šťávu nebo čerstvý ovocný mošt a v zavřené láhvi dáme na 12 hodin do lednice. Pak kefír z ovoce scedíme (u moštu a šťáv cedit netřeba) a v uzavřené láhvi uložíme na dalších 12 hodin do lednice.

  2. - zrna není třeba proplachovat vodou, jak se někde píše - spláchnete čerstvě vytvořená minizrníčka - zavřený ve sklenici produkuje hodně CO2, proto pozor při otevírání, chová se jako šumivá limonáda

  3. - vodní kefír by se neměl sladit medem (má antibakteriální účinky, neprospívá krystalům) - potřebuje minerály - proto nepoužíváme destilovanou vodu, spíš občas na prokvašení použijeme neslazenou minerálku, vyvařené vaječné skořápky, kousek šumivé tablety s minerály, Dologran


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!