Uzly po italsku à la focaccia
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 180 - 200 ml vlažné vody
- 30 ml olivového oleje nebo jiného rostlinného
- 1 lžička soli - rovná
- 0,5 lžičky cukru krupice
- 0,5 kostky droždí
- Dále dle chuti:
- olivy černé, zelené, s papričkou
- sušená rajčata, v oleji nakládaná
- tymián nebo rozmarýn
Postup Uzly po italsku à la focaccia
Postup přípravy receptu
-
Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme cukrem, přilijeme trochu vlažné vody, mírně promícháme na řídkou kašičku a necháme vzejít kvásek.
Následně přidáme sůl a zbylou vodu s olejem, nasekaná sušená rajčata (cca 50 gramů) či olivy (cca 80 gramů) nebo obojí (množství pak od každého trochu ubereme) plus bylinky dle chuti (nasekaný rozmarýn nebo lístky tymiánu) a vypracujeme těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout.
Těsto rozdělíme na čtyři díly, z nich vyválíme na pomaštěném nebo pomoučněném stole delší válečky, které stočíme do uzlů, poprášíme jemně moukou (nemusíme) a necháme ještě jednou cca 20 minut kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů dorůžova zhruba 20 minut.
Uzly v troubě výrazně nezezlátnou, budou spíše bledší, než jsme běžně zvyklí u pečiva, jelikož se nepotírá vejcem a je zaprášené moukou, takže pozor na přesušení. Pokud budeme péct v remosce, krok s druhým kynutím vynecháme a po vytvoření uzlů ihned pečeme.
Nejlépe chutnají čerstvé.