Tvarohová štola s marcipánovou náplní, oříšky a ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
1 ČL jedlé sody nebo půl prášku do pečiva
špetka soli
3 PL rumu nebo pár kapek rumového (mandlového aroma)
200 g marcipánové hmoty
150 g cukru
250 g měkkého tvarohu
2 vejce
1 vanilkový cukr
1/2 vanilkového pudingového prášku
špetka soli
100g lískových oříšků nebo mandlí
50 g kandovaných višní
50 g kandovaných rozinek
120 g másla
kůra z jednoho citronu
3 PL meruňkové marmelády (nebo rozpuštěné máslo)
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Oba cukry smícháme s vejci, tvarohem, rumem a změklým máslem. Mouku smícháme s pudinkovým práškem, sodou, špetkou soli a postupně ji přidáváme k vaječné směsi s tvarohem. Zapracujeme rozinky, kandované višně, (aroma), nasekané oříšky a citronovou kůru. Prohněteme a vyválíme na obdélníkový plát. Podél jedné strany obdélníkového plátu položíme váleček z marcipánové hmoty. Nejprve přes něj přehneme kratší a poté delší stranu těsta.

  2. Štolu přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 -170 stupňů po dobu cca 55 - 60 minut. Po vyjmutí z trouby, štolu potřeme mmeruňkovou marmeládou a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!