Tvarohová štola s marcipánovou náplní, oříšky a ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 1 ČL jedlé sody nebo půl prášku do pečiva
- špetka soli
- 3 PL rumu nebo pár kapek rumového (mandlového aroma)
- 200 g marcipánové hmoty
- 150 g cukru
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 vanilkového pudingového prášku
- špetka soli
- 100g lískových oříšků nebo mandlí
- 50 g kandovaných višní
- 50 g kandovaných rozinek
- 120 g másla
- kůra z jednoho citronu
- 3 PL meruňkové marmelády (nebo rozpuštěné máslo)
- moučkový cukr na posypání
Postup Tvarohová štola s marcipánovou náplní, oříšky a ovocem
Postup přípravy receptu
-
Oba cukry smícháme s vejci, tvarohem, rumem a změklým máslem. Mouku smícháme s pudinkovým práškem, sodou, špetkou soli a postupně ji přidáváme k vaječné směsi s tvarohem. Zapracujeme rozinky, kandované višně, (aroma), nasekané oříšky a citronovou kůru. Prohněteme a vyválíme na obdélníkový plát. Podél jedné strany obdélníkového plátu položíme váleček z marcipánové hmoty. Nejprve přes něj přehneme kratší a poté delší stranu těsta.
Štolu přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 -170 stupňů po dobu cca 55 - 60 minut. Po vyjmutí z trouby, štolu potřeme mmeruňkovou marmeládou a pocukrujeme.