Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na korpus:
2 vejce
špetička soli do sněhu
60 g moučkového cukru
60 g polohrubé mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
trochu tuku na vymazání formy
hrubou mouku na vysypání formy
Na tvarohovou hmotu:
500 g tvarohu ve vaničce
3 dl mléka
20 g sypké želatiny
1 skořicový cukr
moučkový cukr dle potřeby
pár kapek aroma Griotte (je možné ho vynechat)
1 Rama Cremefine na šlehání 250 ml nebo jiná šlehačka
zhruba 350 g třešní
Na želé košíčky:
1 sáček Galaretky (Kdo nemá Galaretku, tak použije buď ovocné želé v prášku od Dr. Oetkera nebo se může ochutit voda nějakým ovocným sirupem nebo nápojovým práškem, něco jako Tang, Vitacit apod. a na 5 dl ochucené vody použijeme 20 g sypké želatiny. Taktéž můžeme použít nějaký džus nebo neperlivou limonádu.)
400 ml vody na přípravu želé
Na dozdobení:
šlehačka
topping
meduňka nebo máta

Postup přípravy receptu

  1. Na dno dortové formy si dáme papír na pečení, boky do poloviny vymažeme olejem a vysypeme hrubou mouku. Kdo nemá papír na pečení tak vymaže celou formu a to doporučuji 100%tuk, např Omegu.

  2. Žloutky šleháme s cukrem do pěny a po částech přidaváme mouku prosátou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný se špetičkou soli. Lehce vždy promícháme, rozetřeme na dno dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po vychladnutí odstraníme papír na pečení a korpus dáme zpět do čisté formy.

  3. Do mléka vsypeme práškovou želatinu, metličkou prošleháme a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání buď ve vodní lázni nebo opatrně a pomalu přímo na plotýnce zahříváme až se želatina rozpustí tak odstavíme, necháme trochu prochladnout. Teplota při rozpouštění stačí kolem 50°C, neměla by přesáhnout 60°C.Tvaroh si prošleháme se skořicovým cukrem a moučkovým cukrem dle potřeby, můžeme přidat malinko griotkového aroma(možná by chutnalo i punčové), přidáme prochladlé mléko s rozpuštěnou želatinou a nakonec už lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a ještě zkusíme, jestli máme hmotu dost sladkou, jinak ještě přisladíme. Počkáme, až nám hmota začne malinko tuhnout, vmícháme do ní vypeckované třešně, rozetřeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout. Nejlépe do druhého dne. Dortová forma je úplně plná.

  4. Galaretku nebo ovocné želé od Dr. Oetkera si připravíme dle návodu na sáčku. Doporučuji ale ubrat vody - místo 500 ml dát 400 - 450 ml, aby pak želé bylo tužší. Ovocné želé je, dá se říci totéž, co Galaretka, jen se musí přidat cukr nebo náhradní sladidlo. Oba dva přípravky se rozpouštějí v 5 dl horké, převařené vody, ale už se pak nesmí vařit. Musíme počítat s tím, že docela dlouho trvá, než začínají želírovat.

  5. Můžeme použít i klasickou sypkou želatinu, na 5 dl ochucené vody ji dáme 18 - 20 g. Želatinu necháme chvíli nabobtnat a pak zahříváme a mícháme do rozpuštění, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C. Stačí ji rozpustit v polovině ohřáté ochucené vody a pak po rozpuštění smíchat s tou studenou. Tato směs želíruje rychleji.

  6. Připravené vlahé ovocné želé nalijeme do silikonových košíčků nebo jiných vhodných tvořítek. Do každého košíčku vložíme pár třešní a necháme pořádně ztuhnout. Taky se dá želé vylít na nějaký pekáček a pak kulatou formičkou vykrajovat.

  7. Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků, abysme měli na každou porci jeden. Spíš doporučuji udělat z 1 lt tekutiny.

  8. Pokud máme nějaké třešně navíc, tak je ponoříme do připravené želatiny, vytáhneme, necháme ztuhnout a použijeme ještě na dozdobení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!