Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na korpus:
- 2 vejce
- špetička soli do sněhu
- 60 g moučkového cukru
- 60 g polohrubé mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- trochu tuku na vymazání formy
- hrubou mouku na vysypání formy
- Na tvarohovou hmotu:
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 3 dl mléka
- 20 g sypké želatiny
- 1 skořicový cukr
- moučkový cukr dle potřeby
- pár kapek aroma Griotte (je možné ho vynechat)
- 1 Rama Cremefine na šlehání 250 ml nebo jiná šlehačka
- zhruba 350 g třešní
- Na želé košíčky:
- 1 sáček Galaretky (Kdo nemá Galaretku, tak použije buď ovocné želé v prášku od Dr. Oetkera nebo se může ochutit voda nějakým ovocným sirupem nebo nápojovým práškem, něco jako Tang, Vitacit apod. a na 5 dl ochucené vody použijeme 20 g sypké želatiny. Taktéž můžeme použít nějaký džus nebo neperlivou limonádu.)
- 400 ml vody na přípravu želé
- Na dozdobení:
- šlehačka
- topping
- meduňka nebo máta
Postup Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Postup přípravy receptu
-
Na dno dortové formy si dáme papír na pečení, boky do poloviny vymažeme olejem a vysypeme hrubou mouku. Kdo nemá papír na pečení tak vymaže celou formu a to doporučuji 100%tuk, např Omegu.
Žloutky šleháme s cukrem do pěny a po částech přidaváme mouku prosátou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný se špetičkou soli. Lehce vždy promícháme, rozetřeme na dno dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po vychladnutí odstraníme papír na pečení a korpus dáme zpět do čisté formy.
Do mléka vsypeme práškovou želatinu, metličkou prošleháme a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání buď ve vodní lázni nebo opatrně a pomalu přímo na plotýnce zahříváme až se želatina rozpustí tak odstavíme, necháme trochu prochladnout. Teplota při rozpouštění stačí kolem 50°C, neměla by přesáhnout 60°C.Tvaroh si prošleháme se skořicovým cukrem a moučkovým cukrem dle potřeby, můžeme přidat malinko griotkového aroma(možná by chutnalo i punčové), přidáme prochladlé mléko s rozpuštěnou želatinou a nakonec už lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a ještě zkusíme, jestli máme hmotu dost sladkou, jinak ještě přisladíme. Počkáme, až nám hmota začne malinko tuhnout, vmícháme do ní vypeckované třešně, rozetřeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout. Nejlépe do druhého dne. Dortová forma je úplně plná.
Galaretku nebo ovocné želé od Dr. Oetkera si připravíme dle návodu na sáčku. Doporučuji ale ubrat vody - místo 500 ml dát 400 - 450 ml, aby pak želé bylo tužší. Ovocné želé je, dá se říci totéž, co Galaretka, jen se musí přidat cukr nebo náhradní sladidlo. Oba dva přípravky se rozpouštějí v 5 dl horké, převařené vody, ale už se pak nesmí vařit. Musíme počítat s tím, že docela dlouho trvá, než začínají želírovat.
Můžeme použít i klasickou sypkou želatinu, na 5 dl ochucené vody ji dáme 18 - 20 g. Želatinu necháme chvíli nabobtnat a pak zahříváme a mícháme do rozpuštění, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C. Stačí ji rozpustit v polovině ohřáté ochucené vody a pak po rozpuštění smíchat s tou studenou. Tato směs želíruje rychleji.
Připravené vlahé ovocné želé nalijeme do silikonových košíčků nebo jiných vhodných tvořítek. Do každého košíčku vložíme pár třešní a necháme pořádně ztuhnout. Taky se dá želé vylít na nějaký pekáček a pak kulatou formičkou vykrajovat.
Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků, abysme měli na každou porci jeden. Spíš doporučuji udělat z 1 lt tekutiny.
Pokud máme nějaké třešně navíc, tak je ponoříme do připravené želatiny, vytáhneme, necháme ztuhnout a použijeme ještě na dozdobení.