Třešňový dort s tvarohovo - smetanovým krémem
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 3 ks vajec
- 100 g cukru moučka
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce horké vody
- 200 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 3 lžíce holandského kakaa
- 3 ks zralých banánů
- Krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 ml smetany na šlehání 33%
- 1 ztužovač šlehačky
- 50 g másla
- 1 pudink Olé vanilkový (bez vaření),
- 150 ml mléka
- 1 vanilkový cukr,
- moučkový cukr dle chuti
- 50 g čokolády na vaření
- Třešňová směs:
- 300 g čerstvých třešní
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové šťávy
- 3 lžíce třešňového likéru
- 1 lžička solamylu
- 50 ml vody na podlití
- 1 lžička želatiny
- mléko a třešňový likér na pokapání korpusu.
Postup Třešňový dort s tvarohovo - smetanovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180°C. Banány nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakao s trochou mouky. Do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukry, sůl, horkou vodu a šleháme do husté pěny. Poté vmícháme banány a prošleháme. Jako další vsypeme moučnou směs, vše pečlivě rozšleháme a nakonec vmícháme kakao.
Těsto vlijeme do připravené formy, rozhrneme ho do stran a dáme do vyhřáté trouby. Po pěti minutách troubu ztlumíme na 170°C a pečeme 50 - 55 minut - dle typu trouby. Hotový korpus necháme vychladnout.
Krém: Pudink Olé si rozšleháme ve 150 ml mléka. Smetanu ušleháme do tuha se ztužovačem, rozmíchaným s trochou moučkového cukru. Část šlehačky můžeme dát stranou na ozdobu dortu. Čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle.
Máslo pokojové teploty dáme do mísy, přidáme cukry a šleháme do pěny. Pak přidáme po částech tvaroh, pudink Olé a dobře rozšleháme. Nakonec pomalu vmícháme ušlehanou smetanu a nastrouhanou čokoládu. Krém dáme do chladničky.
Třešňová směs: Třešně nožem rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do kastrolku. Přidáme vanil. cukr, vodu, citron. šťávu, cukr dle chuti a pomalu jvše ohříváme k bodu varu. Poté přidáme solamyl a želatinu rozmíchané v trošce vody. Necháme pár minut přejít pomalým varem, přidáme třešňový likér a směs dáme vychladnout.
Vychladlý korpus prokrojíme, pokapeme směsí mléka a potřeme silnější vrstvou krému. Na krém dáme třetinu třešňové směsi a přiklopíme zbylým korpusem. Horní korpus také pokapeme ochuceným mlékem a pomažeme krémem - část krému nám musí zbýt na ozdobu. Krémem potřeme i boky korpusu.
Ze zbylého krému uděláme na horním okraji korpusu ozdobný lem (aby nám třešňová směs nestékala). Zbylé třešně opatrně poklademe na vršek korpusu - třešňová směs by neměla být úplně studená (ztuhlá) a dort uložíme do chladna.