Třešňové / višňové kynuté knedlíky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Na cca 14 knedlíků:
- 400 g polohrubé mouky
- špetka soli
- necelý vanilkový cukr
- 20 g droždí, půl kostky
- cca 240 ml vlažné vody, dle potřeby
- Dále dle chuti:
- třešně nebo višně, dle potřeby
- moučkový cukr
- kostkový cukr
- zakysaná smetana nebo jogurt či šlehačka
- tvaroh olešnický, hrudkovitý nebo nastrouhaný tvrdý
- perník na strouhání nebo mletý mák či skořice
- rozpuštěné máslo
Postup Třešňové / višňové kynuté knedlíky
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme polovinou vody, mírně cukr s droždím promícháme a necháme vzejít kvásek.
Pak přilijeme zbylou vodu a ze všeho vymícháme vláčné těsto, které na teplém místě necháme pod utěrkou nakynout. Těsto pak ještě jednou lehce promícháme a rozdělíme na několik stejně velkých dílků, které naplníme třešněmi či višněmi, množství dle velikosti ovoce (komu vadí pecky, ovoce vypeckuje), pevně uzavřeme a spojem klademe na pomoučněný stůl, kde je ještě necháme cca 10 minut odpočinout.
Pak knedlíky házíme do vroucí vody, kde je během vaření jednou nebo dvakrát opatrně promícháme. Vaříme cca 5 minut. Nejlepší je jeden vyndat na zkoušku, natrhnout a pak poznáme, jestli jsou vařené i ty ostatní.
Po vyndání (nejlépe cedníkem) je ihned propícháme vidličkou nebo jehlicí či špejlí, aby z nich vyšla pára. Pokud bychom je hned nepropíchli, srazily by se.
Knedlíky v míse posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme máslem, aby se k sobě neslepily. Podáváme pocukrované, sypané tvarohem a přelité smetanou, nebo přelité máslem a posypané mákem nebo perníkem... Vše dle chuti každého.
Do višňových knedlíků můžeme zabalit s višněmi i půl kostky cukru.