Třešňové / višňové kynuté knedlíky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Na cca 14 knedlíků:
400 g polohrubé mouky
špetka soli
necelý vanilkový cukr
20 g droždí, půl kostky
cca 240 ml vlažné vody, dle potřeby
Dále dle chuti:
třešně nebo višně, dle potřeby
moučkový cukr
kostkový cukr
zakysaná smetana nebo jogurt či šlehačka
tvaroh olešnický, hrudkovitý nebo nastrouhaný tvrdý
perník na strouhání nebo mletý mák či skořice
rozpuštěné máslo

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme polovinou vody, mírně cukr s droždím promícháme a necháme vzejít kvásek.

  2. Pak přilijeme zbylou vodu a ze všeho vymícháme vláčné těsto, které na teplém místě necháme pod utěrkou nakynout. Těsto pak ještě jednou lehce promícháme a rozdělíme na několik stejně velkých dílků, které naplníme třešněmi či višněmi, množství dle velikosti ovoce (komu vadí pecky, ovoce vypeckuje), pevně uzavřeme a spojem klademe na pomoučněný stůl, kde je ještě necháme cca 10 minut odpočinout.

  3. Pak knedlíky házíme do vroucí vody, kde je během vaření jednou nebo dvakrát opatrně promícháme. Vaříme cca 5 minut. Nejlepší je jeden vyndat na zkoušku, natrhnout a pak poznáme, jestli jsou vařené i ty ostatní.

  4. Po vyndání (nejlépe cedníkem) je ihned propícháme vidličkou nebo jehlicí či špejlí, aby z nich vyšla pára. Pokud bychom je hned nepropíchli, srazily by se.

  5. Knedlíky v míse posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme máslem, aby se k sobě neslepily. Podáváme pocukrované, sypané tvarohem a přelité smetanou, nebo přelité máslem a posypané mákem nebo perníkem... Vše dle chuti každého.

  6. Do višňových knedlíků můžeme zabalit s višněmi i půl kostky cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!