Točený koláč s mákem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 100 g cukru
- 100 g máslové hery
- 2 žloutky
- 1/2 kostky droždí
- asi 250 ml vlahého mléka
- citronová kůra
- Maková náplň:
- asi 400 g mletého máku
- citronová kůra
- asi 1/2 l mléka
- cukr dle chuti
- lžička mleté skořice
- polévková lžíce strouhaného perníku nebo lžička perníkového koření
- vanilkový cukr
- asi 70 g másla
Postup Točený koláč s mákem
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozdrobíme, pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka, necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme kvásek a ostatní přísady, zaděláme těsto a necháme na teplém místě vykynout. Hotové těsto přendáme na vál a rozdělíme na dva díly, každý díl rozdělíme na 4 -5 dílů, které vyválíme na obdélníky, naplníme makovou nádivkou a stočíme jako roládu, pak první roládku stočíme jako šneka a přidáváme další. Uděláme takto dva koláče a potřeme vajíčkem, posypeme mákem nebo sezamem a ozdobíme rozinkami.
Náplň: Vše svaříme za častého míchání a necháme vychladnout.
Necháme na plechu ještě chvíli kynout a pak vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 st. asi 40 minut, podle typu trouby.