Svařené víno se zázvorem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 2 láhve těžšího červeného vína
- 750 ml (tj. polovina množství vína) kvalitní pomerančové šťávy bez dužiny, např. čerstvě vymačkané
- 1 lžíce mleté skořice a dvě celé skořice
- 2/3 lžíce mletého muškátového oříšku
- 8 cm čerstvého zázvoru (rozkrojíme na 3 kostky)
- 3 lžíce golden sirupu, agáve sirupu či pro heretiky medu (ev. dejte prostě více cukru)
- 3 - 6 lžic bílého či hnědého cukru (záleží na sladkosti vína a vašich preferencích)
- 2 klementinky nebo manadrinky
- šťáva z poloviny menšího citronu
- 16 - 20 hřebíčků
- panák (nebo půlka panáku) brandy, koňaku nebo armaňaku
Postup Svařené víno se zázvorem
Postup přípravy receptu
-
Klementinky dobře omyjte a rozřízněte napůl. Do kůry udělejte nožem několik malých děr a zastrkejte do nich hřebíčky.
Všechny ingredience na svařené víno smíchejte ve větším hrnci (klementinky nechte plavat tak, aby byla kůra s hřebíčky ponořená), zázvor do vína rozdrťte mačkátkem na česnek. Víno přiveďte k velmi, velmi mírnému varu a za částého míchání vařte asi 5 minut.
Poté snižte teplotu tak, abyste víno udržovali asi 45 minut těsně pod bodem varu. Ochutnejte a ev. doslaďte.
Přelijte do džbánu či mísy, podávejte ozdobené citrusy a skořicí.