Štola z Vysočiny (na Valašsku upečená)

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g výběrové polohrubé mouky
100 g mouky Zlatka
1 kypřicí prášek (nejlépe Dr.Oetker)
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr nebo vanilínový cukr
1 tvaroh měkký ve staniolu (může být i vanička)
150 g másla
50 g Hery nebo Zlatá Haná
2 vejce
špetka soli
rum dle chuti
rozinky
brusinky
nasekané ořechy
mandle
kandované ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk, rum...opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva. Dále přisypeme rozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce.

  2. Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.

  3. Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem.

  4. Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci.

  5. Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 stupňů.

  6. Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.

  7. Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě zacukrujeme.

  8. Chvilku počkáme, vyklopíme a to samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany. Štola je výborná, vláčná.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!