Štola z Vysočiny (na Valašsku upečená)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g výběrové polohrubé mouky
- 100 g mouky Zlatka
- 1 kypřicí prášek (nejlépe Dr.Oetker)
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo vanilínový cukr
- 1 tvaroh měkký ve staniolu (může být i vanička)
- 150 g másla
- 50 g Hery nebo Zlatá Haná
- 2 vejce
- špetka soli
- rum dle chuti
- rozinky
- brusinky
- nasekané ořechy
- mandle
- kandované ovoce
Postup Štola z Vysočiny (na Valašsku upečená)
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přidáme povolený tuk, rum...opět chvíli třeme, přidáme mouky, ve kterých jsme promíchali prášek do pečiva. Dále přisypeme rozinky, ořechy a na kousky pokrájené kandované ovoce.
Vše důkladně promícháme a až nakonec zapracujeme do těsta tvaroh.
Pečeme ve vánočkové formě, kterou vymažeme sádlem a vysypeme kokosem.
Těsto pěkně urovnáme ve formě a dáme péci.
Pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160-170 stupňů.
Jestli máme štolu upečenou, zkusíme špejlí.
Po vytažení z trouby ji ihned potřeme rozpuštěným máslem, ochuceným rumem a bohatě zacukrujeme.
Chvilku počkáme, vyklopíme a to samé (máslo s rumem, cukr) uděláme z druhé strany. Štola je výborná, vláčná.