Štědrovečerní večeře bez lepku, mléka (a vajec)
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Na bramborový salát:
- brambory (nejlépe typ A“ – salátové)
- červená cibule
- sterilované okurky
- sterilovaný hrášek
- sterilovaná kukuřice
- červená paprika čerstvá nebo sterilovaná
- celer čerstvý nebo sterilovaný
- mrkev
- jablko
- vejce
- sojová majonéza (sojanéza)
- hořčice
- sůl
- pepř
- cukr
- petrželka
- Na rybu:
- filety z kapra nebo jiné ryby
- sůl
- 2 lžičky Solamylu
- špetka kurkumy
- hraška na obalování
- kukuřičná strouhanka
- olej
Postup Štědrovečerní večeře bez lepku, mléka (a vajec)
Postup přípravy receptu
-
Bramborový salát: Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Okurky slijeme (lák si schováme) a nahrubo nastrouháme.
Celer a mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka v láku z okurek.
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Hrášek a kukuřici slijeme, papriku nakrájíme na kostičky, jablko nahrubo nastrouháme.
Vše dáme do velké mísy a zalijeme dresinkem pripraveným ze sojové majonézy, hořčice, trochy láku z okurek, soli, cukru a pepře.
Důkladně promícháme, dochutíme cukrem a solí a necháme alespoň jeden den rozležet v chladu. Před podáváním zdobíme petrželkou a proužky papriky.
Kdo není alergický na vejce, může je přidat jak do salátu (uvařená natvrdo), tak na ozdobu nahoru na salát.
Ryba: Filety z kapra stáhneme z kůže, očistíme, osolíme a necháme chvilku odstát.
Jako první obalovací vrstvu můžeme použít buď těstíčko ze solamylu, kurkumy a několika lžic vody, nebo obalovací hrašku.
Kukuřičnou strouhanku podrtíme válečkem, sama o sobě je dost hrubá a špatně se v ní obaluje. Rybí filety obalíme nejprve v těstíčku/hrašce a následně v kukuřičné strouhance.
Vyrovnáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.
Jako méně dietní variantu můžeme i klasicky smažit na oleji.