Starofrancouzská omáčka s uzeným jazykem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 100 g másla
- 2 PL hladké mouky
- 1/2 l mléka
- 1 cibule
- talířek nakrájených žampionů
- sůl
- pepř
- 1 PL nasekané pažitky
- 2 PL nasekané petrželky
Postup Starofrancouzská omáčka s uzeným jazykem
Postup přípravy receptu
-
V kastrůlku rozehřejeme máslo, osmažíme na něm na jemno nasekanou cibuli, vsypeme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji mlékem, rozšleháme a přivedeme k varu. Osolíme, okořeníme, vmícháme na plátky nakrájené žampiony a po lžíci nasekané pažitky a petrželky.
Velmi zvolna vaříme asi 30 minut. Pak omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a pasírujeme přes cedník. Hotovou omáčku posypeme zbytkem nasekané petrželky.
Omáčku podáváme k vařenému masu (já jsem měla s vařeným uzeným vepřovým jazykem), jako přílohu můžeme přidat dušené houby a k tomu bagetu opečenou s česnekovým máslem. Místo bagety se mohou použít např. špecle.