Špenátová roláda s gorgonzolou a rajčaty

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

4 vejce
400 g listového špenátu (čerstvého nebo mraženého)
lžička soli
100 g strouhaného tvrdého sýra
4 PL polohrubé mouky
Náplň:
200 g Gorgonzoly (nebo Nivy)
2-3 stroužky česneku
100 -150 g polotučného tvarohu ve vaničce
sůl
2 větší rajčata

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvý špenát spaříme na cedníku horkou vodou a po zchladnutí vodu dobře vymačkáme. Pokud máme špenát mražený, necháme ho povolit a vodu slijeme.

  2. Poté špenátové listy rozmixujeme.

  3. Ve vyšší míse ušleháme celá vejce s trochou soli, přidáme špenát, strouhaný sýr a nakonec mouku. Mělo by nám vzniknout těsto husté asi jako piškotové.

  4. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a těsto na něj naneseme v rovnoměrné vrstvě.

  5. Upečeme v troubě rozehřáté cca na 170°C (horkovzduch). Trvá to přibližně 15 minut, ale záleží na troubě... plát by ve finále neměl být vysušený ani mokrý, na dotek by měl pod prsty pěkně pružit.

  6. Hotový plát přesuneme i s papírem na utěrku a společně srolujeme.

  7. Necháme vychladnout.

  8. Během chladnutí těsta připravíme náplň: gogonzolu rozmělníme do mísy, přidáme tvaroh a utřený česnek a společně vyšleháme, nakonec dochutíme solí a opět dobře promícháme.

  9. Rajčata rozpůlíme, lžící odstraníme dužninu s jadérky a masitou část rajčat nakrájíme na malé kostičky.

  10. Plát těsta rozvineme, opatrně z něj stáhneme papír, ale těsto na tentýž papír opět položíme.

  11. Namažeme sýrovou pomazánkou, posypeme kostičkami rajčat a za pomoci papíru opět zatočíme do rolády.

  12. Papír odstraníme, roládu zabalíme do potravinové folie a dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.

  13. Krájíme na řezy a podáváme jako součást studeného pohoštění nebo jako lehké hlavní jídlo, třeba letní večeři...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!