Špenátová roláda s gorgonzolou a rajčaty
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 4 vejce
- 400 g listového špenátu (čerstvého nebo mraženého)
- lžička soli
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- 4 PL polohrubé mouky
- Náplň:
- 200 g Gorgonzoly (nebo Nivy)
- 2-3 stroužky česneku
- 100 -150 g polotučného tvarohu ve vaničce
- sůl
- 2 větší rajčata
Postup Špenátová roláda s gorgonzolou a rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Čerstvý špenát spaříme na cedníku horkou vodou a po zchladnutí vodu dobře vymačkáme. Pokud máme špenát mražený, necháme ho povolit a vodu slijeme.
Poté špenátové listy rozmixujeme.
Ve vyšší míse ušleháme celá vejce s trochou soli, přidáme špenát, strouhaný sýr a nakonec mouku. Mělo by nám vzniknout těsto husté asi jako piškotové.
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a těsto na něj naneseme v rovnoměrné vrstvě.
Upečeme v troubě rozehřáté cca na 170°C (horkovzduch). Trvá to přibližně 15 minut, ale záleží na troubě... plát by ve finále neměl být vysušený ani mokrý, na dotek by měl pod prsty pěkně pružit.
Hotový plát přesuneme i s papírem na utěrku a společně srolujeme.
Necháme vychladnout.
Během chladnutí těsta připravíme náplň: gogonzolu rozmělníme do mísy, přidáme tvaroh a utřený česnek a společně vyšleháme, nakonec dochutíme solí a opět dobře promícháme.
Rajčata rozpůlíme, lžící odstraníme dužninu s jadérky a masitou část rajčat nakrájíme na malé kostičky.
Plát těsta rozvineme, opatrně z něj stáhneme papír, ale těsto na tentýž papír opět položíme.
Namažeme sýrovou pomazánkou, posypeme kostičkami rajčat a za pomoci papíru opět zatočíme do rolády.
Papír odstraníme, roládu zabalíme do potravinové folie a dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.
Krájíme na řezy a podáváme jako součást studeného pohoštění nebo jako lehké hlavní jídlo, třeba letní večeři...