Špagety alla puttanesca

Recepty, Těstoviny

Suroviny

1 balíček špaget (kupuju celozrnné, chutnají nám víc)
asi 8 rajčat oloupat nebo 2 plechovky loupaných v konzervě
(ušetříte si práci a zvláště v období mimo sezónu rajčat jsou mnohem chutnější ty z plechovky, než ty skleníkové v marketech)
asi 8 ančoviček (v plechovce jich bylo 10, dala jsem všechny)
1/2 skleničky černých oliv
2 lžíce kaparů
2 stroužky česneku
1 feferonka nebo chilli paprička
2 hrsti petrželové natě (z hladkolisté petržele,
ale může být i oregano nebo bazalka, důležité je, aby to byly čerstvé bylinky)
olivový olej
parmezán nebo pecorino dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. V pánvi rozehřejeme asi 4 lžíce oleje, zpěníme na něm nožem rozmáčknutý a posléze nasekaný česnek.

  2. Přidáme pokrájené ančovičky, necháme rozpustit, pak nakrájené olivy, kapary, chvíli restujeme a zalijeme na kousky nakrájenými rajčaty. Povaříme asi 15 minut.

  3. Do hotové omáčky vmícháme petrželku. Omáčka se vůbec nesolí, jsou poměrně hodně slané všechny ingredience - ančovičky, kapary i olivy.

  4. Mezitím dáme do vařící osolené vody špagety a vaříme ne moc doměkka, musí být na skus pevnější, aby se pak nerozmatlaly v omáčce.

  5. Scezené špagety (trochu vody z nich necháme) rychle vhodíme do omáčky, promícháme, případně mírně doředíme vodou ze špaget. Omáčka jen lehce obaluje špagety, nesmí to plavat:) Podáváme ihned, na talíři můžeme lehce posypat sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!