Slunečnicový koláč bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
200 g mouky ze slunečnicových jadérek (Adveni Medical)
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky Xanthanu
110 g cukru
100 g slunečnicových semínek (asi 2/3 do těsta a 1/3 na posypání)
3 lžíce oleje
cca 430-450 ml vody
Na polevu:
asi 1 cm silný plátek Stelly nebo bezmléčného tuku (Alsan)
asi 1 cm silný plátek ztuženého tuku Omega
6 kostiček hořké bezmléčné čokolády
1-2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce kvalitního kakaa na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve promícháme všechny sypké suroviny, poté přilijeme olej a po částech přiléváme vodu a metličkou nebo šlehačem vypracujeme ne příliš řídké, ale snadno roztíratelné těsto.

  2. Na závěr vmícháme 2/3 slunečnicových semínek. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 25 min.

  3. Necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se koláč odspodu nezapařil.

  4. Zatímco koláč chladne, připravíme si polevu.

  5. Všechny suroviny připravíme do mističky nebo rendlíčku a za stálého míchání rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni.

  6. Polevu rozetřeme na vychladlý koláč a necháme chvíli ztuhnout.

  7. Když je poleva již pevnější, ale ne zcela ztuhlá, posypeme povrch zbylými slunečnicovými semínky a necháme ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!