Slunečnicový koláč bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 200 g mouky ze slunečnicových jadérek (Adveni Medical)
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky Xanthanu
- 110 g cukru
- 100 g slunečnicových semínek (asi 2/3 do těsta a 1/3 na posypání)
- 3 lžíce oleje
- cca 430-450 ml vody
- Na polevu:
- asi 1 cm silný plátek Stelly nebo bezmléčného tuku (Alsan)
- asi 1 cm silný plátek ztuženého tuku Omega
- 6 kostiček hořké bezmléčné čokolády
- 1-2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce kvalitního kakaa na vaření
Postup Slunečnicový koláč bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Nejprve promícháme všechny sypké suroviny, poté přilijeme olej a po částech přiléváme vodu a metličkou nebo šlehačem vypracujeme ne příliš řídké, ale snadno roztíratelné těsto.
Na závěr vmícháme 2/3 slunečnicových semínek. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 25 min.
Necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se koláč odspodu nezapařil.
Zatímco koláč chladne, připravíme si polevu.
Všechny suroviny připravíme do mističky nebo rendlíčku a za stálého míchání rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni.
Polevu rozetřeme na vychladlý koláč a necháme chvíli ztuhnout.
Když je poleva již pevnější, ale ne zcela ztuhlá, posypeme povrch zbylými slunečnicovými semínky a necháme ztuhnout.