Sloní uši
Recepty, MoučníkySuroviny
- Omládek:
- 100 g vody
- 130 g hladké mouky
- necelá lžička sladěnky
- 10-12 g droždí
- Dále:
- 140 g vody
- 50 g zcela povoleného másla
- 80 g cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- trošku citronové kůry
- vanilkový cukr
- 350 g hladké mouky
- špetka soli
- máslo na namáčení plátků těsta
- vejce na potření
- mandlové plátky na posyp před pečením
Postup Sloní uši
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout. (Rozhodnete-li se zadělat těsto bez omládku, z části odměřené vody rozmícháte asi lžíci cukru, trošku mouky a všechno droždí na řidší těstíčko a to necháte 20 minut kynout. Pak přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto.)
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vypracujeme hedvábné těsto a necháme ho asi 70-90 minut kynout – během té doby ho dvakrát lehce propracujeme.
Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na placku o průměru přibližně 10 cm. Každou placku omočíme v rozpuštěném másle a naskládáme je do máslem vymazané dortové formy podle fotografie.
Necháme je nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180°C/přibližně 35-40 minut). Upečené vyndáme z trouby, necháme prochladnout a teprve pak vytáhneme z formy. Na talíři můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.