Sloní uši

Recepty, Moučníky

Suroviny

Omládek:
100 g vody
130 g hladké mouky
necelá lžička sladěnky
10-12 g droždí
Dále:
140 g vody
50 g zcela povoleného másla
80 g cukru
2 lžičky citronové šťávy
trošku citronové kůry
vanilkový cukr
350 g hladké mouky
špetka soli
máslo na namáčení plátků těsta
vejce na potření
mandlové plátky na posyp před pečením

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout. (Rozhodnete-li se zadělat těsto bez omládku, z části odměřené vody rozmícháte asi lžíci cukru, trošku mouky a všechno droždí na řidší těstíčko a to necháte 20 minut kynout. Pak přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto.)

  2. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vypracujeme hedvábné těsto a necháme ho asi 70-90 minut kynout – během té doby ho dvakrát lehce propracujeme.

  3. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na placku o průměru přibližně 10 cm. Každou placku omočíme v rozpuštěném másle a naskládáme je do máslem vymazané dortové formy podle fotografie.

  4. Necháme je nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180°C/přibližně 35-40 minut). Upečené vyndáme z trouby, necháme prochladnout a teprve pak vytáhneme z formy. Na talíři můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!