Sladký skořicový chléb
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 1/3 hrnku (75 g) másla
- 30 g čerstvého droždí nebo 2 1/2 ČL sušeného
- 2 vejce
- 1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
- 3,5 hrnku (435 g) hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 2 PL (28 g) másla (pokojové teploty)
- 1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
- 2 PL skořice
- 50 g rozinek nebo vlašských ořechů (nepovinné)
- Na potření:
- 1 vejce
- 1 PL mléka
Postup Sladký skořicový chléb
Postup přípravy receptu
-
Mléko nalijeme do misky vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme v mikrovlnné troubě. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Mléko s máslem necháme lehce vychladnout, aby bylo vlahé.
Přidáme do něj droždí a 50 g cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) smícháme vejce a cukr.
Přidáme kvásek.
Mouku smícháme se solí a postupně přidáváme do směsi kvásku a vajec, řádně promícháme.
Ručně, nebo v kuchyňském robotu, uhněteme těsto dohladka (v robotu asi 10 minut). Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme více mouky.
Uhnětené těsto vložíme do velké mísy vymazané máslem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, asi 2 hodiny.
Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku velikosti 30 x 40 cm (nebo podle toho, jak máme širokou bochníkovou formu).
Na těsto rozetřeme změklé máslo.
Smícháme cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypeme na těsto. (Pokud používáme rozinky nebo ořechy, nasypeme je také na těsto).
Těsto pevně srolujeme. 12. Bochníkovou formu vymažeme máslem a roli těsta do ní vložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
Jakmile je bochník vykynutý, předehřejeme troubu na 180°C. 14. Rozšleháme mléko a vejcem a potřeme bochník.
Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 minut.
Před krájením necháme vychladnout, nejdříve ve formě asi 30 minut, potom na mřížce.
Podáváme s máslem nebo jen tak. Výborně také chutná opečený z toastovače.