Rybízový zákusek
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce
- 6 polévkových lžic vrchovatých polohrubé mouky
- 4 polévkové lžíce cukru krystal
- 1/2 balicku kypřícího prášku do pečiva
- Na krém:
- 200 g mascarpone nebo bílá neochucená philadelphia
- 100 g praškový cukr
- 400 g smetana na šlehání
- 2 baličky vanilkového cukru
- 1 baliček práškové želatiny
- citronová kůra nastrouhaná z l citronu
- 100 g rybízu
- Zdobení:
- 400 g rybízu
- 100 g cukru
Postup Rybízový zákusek
Postup přípravy receptu
-
Odelime zltka od bielkov. Z bielkov vyslahame najprv makky sneh, pridame k nemu cukor a doslahame na vysokych otackach tuhy sneh s ostrymi spickami. Zaslahame do neho po jednom zltka, pridame muku a kypriaci prasok do peciva, opatrne premiesame.
Na plech dame papier na pecenie a rovnomerne po nom roztrieme piskotove cesto. Dame piect do vyhriatej rury na 180°C a upecieme zlaty plat. Mojej plynovej rure to trvalo 10 minut.
Ak ste si nie isty, tak skuste sparadlom pichnut do cesta, ak je suche, tak je vsetko v poriadku. Piskot vyberieme, stiahneme z plechu, odstranime velmi opatrne papier a prerezeme ho na dve polovice.
Ideme si urobit krem. Balicek praskovej zelatiny dame do hrnceka napucat s 4 lyzicami studenej vody. Smotanu s dvoma vanilinovymi cukrami vyslahame na tuhu slahacku.
Smotanovy syr (mascarpone, alebo philadelphia), vymiesame s praskovym cukrom a citronovou korou. Slahacku s ochutenym syrom opatrne zapracujeme na hladky krem. Zapalime plamen a nie priamo na nom, ale nad nim drzime hrncek s zelatinou a kruzime nad nim, tak aby sa nam zelatina zacala topit. Mozeme hrncek polozit aj nad paru, ak sa Vam tento sposob kruzenia zda prilis akrobaticky. Ide o to, ze tato zelatina ma nizky bod topenia a v ziadnom pripade nesmie prevriet, pretoze uz neztuhne.
Do roztopenej zelatiny pridame niekolko lyzic hotoveho kremu a poriadne rozmiesame. Tento koncentrat pridame do celeho kremu a vymiesame. Nakoniec zamiesame ocistene ribezlove bobulky. Krem nanesieme na prvu polovicu platu a druhou priklopime druhou polovicou. Dame do chladnicky.
Do rajnicky dame 100 g cukru a 400 g ocistenych ribezlovych bobul. Bobule rozvarime na hustu polevu, ja som to varila asi 10 minut. Dzem natrieme na kolac a znovu dame do chladnicky. Ozdobime hoblinkami bielej cokolady a nakrajame na kocky