Rybízový zákusek

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce
6 polévkových lžic vrchovatých polohrubé mouky
4 polévkové lžíce cukru krystal
1/2 balicku kypřícího prášku do pečiva
Na krém:
200 g mascarpone nebo bílá neochucená philadelphia
100 g praškový cukr
400 g smetana na šlehání
2 baličky vanilkového cukru
1 baliček práškové želatiny
citronová kůra nastrouhaná z l citronu
100 g rybízu
Zdobení:
400 g rybízu
100 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Odelime zltka od bielkov. Z bielkov vyslahame najprv makky sneh, pridame k nemu cukor a doslahame na vysokych otackach tuhy sneh s ostrymi spickami. Zaslahame do neho po jednom zltka, pridame muku a kypriaci prasok do peciva, opatrne premiesame.

  2. Na plech dame papier na pecenie a rovnomerne po nom roztrieme piskotove cesto. Dame piect do vyhriatej rury na 180°C a upecieme zlaty plat. Mojej plynovej rure to trvalo 10 minut.

  3. Ak ste si nie isty, tak skuste sparadlom pichnut do cesta, ak je suche, tak je vsetko v poriadku. Piskot vyberieme, stiahneme z plechu, odstranime velmi opatrne papier a prerezeme ho na dve polovice.

  4. Ideme si urobit krem. Balicek praskovej zelatiny dame do hrnceka napucat s 4 lyzicami studenej vody. Smotanu s dvoma vanilinovymi cukrami vyslahame na tuhu slahacku.

  5. Smotanovy syr (mascarpone, alebo philadelphia), vymiesame s praskovym cukrom a citronovou korou. Slahacku s ochutenym syrom opatrne zapracujeme na hladky krem. Zapalime plamen a nie priamo na nom, ale nad nim drzime hrncek s zelatinou a kruzime nad nim, tak aby sa nam zelatina zacala topit. Mozeme hrncek polozit aj nad paru, ak sa Vam tento sposob kruzenia zda prilis akrobaticky. Ide o to, ze tato zelatina ma nizky bod topenia a v ziadnom pripade nesmie prevriet, pretoze uz neztuhne.

  6. Do roztopenej zelatiny pridame niekolko lyzic hotoveho kremu a poriadne rozmiesame. Tento koncentrat pridame do celeho kremu a vymiesame. Nakoniec zamiesame ocistene ribezlove bobulky. Krem nanesieme na prvu polovicu platu a druhou priklopime druhou polovicou. Dame do chladnicky.

  7. Do rajnicky dame 100 g cukru a 400 g ocistenych ribezlovych bobul. Bobule rozvarime na hustu polevu, ja som to varila asi 10 minut. Dzem natrieme na kolac a znovu dame do chladnicky. Ozdobime hoblinkami bielej cokolady a nakrajame na kocky


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!