Rybízový krupicový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
4 rovné lžíce cukru
špetka soli
1 vejce
1 vanilkový cukr
125 g másla
Náplň:
500 ml mléka
125 g dětské krupičky
4 lžíce cukru (podle sladkosti ovoce)
2 vejce
vanilkový extrakt (nebo lžíce rumu)
1 lžička citronové kůry
asi 500 g rybízu (mraženého) - můžete použití i jiné ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky s kypřícím práškem přidáme změklé máslo, cukr, sůl a vejce. Vypracujeme křehké těsto, zabalíme ho a necháme asi 30 minut odpočívat v chladu. Koláčovou formu vymažeme tukem, na dno vyválíme těsto a vytáhneme jeho okraje do výše. Propícháme ho několikrát vidličkou a položíme na něj pečicí papír, který zatížíme suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C 10 minut, potom papír i hrách odstraníme. Mléko s krupicí a cukrem povaříme pár minut, přimícháme žloutky, kůru, vanilkový extrakt a tuhý sníh z bílků. Do náplně vmícháme propláchnutý a okapaný rybíz. Potom náplň nalijeme na předpečený korpus a pečeme ještě při 180°C asi 20 minut.

  2. Necháme úplně vychladnout, nejlépe do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!