Rybízový krupicový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 rovné lžíce cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 125 g másla
- Náplň:
- 500 ml mléka
- 125 g dětské krupičky
- 4 lžíce cukru (podle sladkosti ovoce)
- 2 vejce
- vanilkový extrakt (nebo lžíce rumu)
- 1 lžička citronové kůry
- asi 500 g rybízu (mraženého) - můžete použití i jiné ovoce
Postup Rybízový krupicový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mouky s kypřícím práškem přidáme změklé máslo, cukr, sůl a vejce. Vypracujeme křehké těsto, zabalíme ho a necháme asi 30 minut odpočívat v chladu. Koláčovou formu vymažeme tukem, na dno vyválíme těsto a vytáhneme jeho okraje do výše. Propícháme ho několikrát vidličkou a položíme na něj pečicí papír, který zatížíme suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C 10 minut, potom papír i hrách odstraníme. Mléko s krupicí a cukrem povaříme pár minut, přimícháme žloutky, kůru, vanilkový extrakt a tuhý sníh z bílků. Do náplně vmícháme propláchnutý a okapaný rybíz. Potom náplň nalijeme na předpečený korpus a pečeme ještě při 180°C asi 20 minut.
Necháme úplně vychladnout, nejlépe do druhého dne.