Roládový dort bez mouky, s jahodami (přirozeně bez lepku)

Recepty, Dorty

Suroviny

Na roládové pláty:
2 x
5 vajec
10 dkg cukru krupice
2,5 lžíce hořkého kakaa
víčko rumu
vanilková esence (nebo vanilkový cukr)
Na náplň:
2 x Mascarpone
2 x smetana ke šlehání
1 x kysaná smetana
4 lžíce cukru (užila jsem domácí vanilkový)
2 vaničky jahod
pár kostiček čokolády (na dozdobení)
stužka

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky oddělíme a důkladně vyšleháme s cukrem, rumem a kakaem do jemné a hladké pěny. Vedle si z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Ten lehce zapracujeme do kakaové směsi. Nadýchanou hmotu rozetřeme na pečící papír. Pečeme na cca 200°C tak 8 minut. Neotvíráme troubu po dobu pečení! Toto uděláme dvakrát.

  2. Po upečení pláty stočíme do rolád a necháme vychladnout. Po vychladnutí opatrně sloupneme pečící papír z obou rolád a obě ještě neroztočené přeřízneme příčně na 3 stejně velké roládky.

  3. Mascarpone, smetany, kysanou smetanu vyšleháme do hladkého krému. 2/3 jahod pokrájíme na kostičky a vmícháme do krému. Zbytek nakrájíme ozdobně na 4 podélné dílky na dozdobení.

  4. Vychladlé pláty rozvineme, naneseme krém a stočíme první roládu. Tu uložíme na podložku, talíř nebo tác né klasicky na ležato, ale na stojato.

  5. Uděláme další plát a přimotáme na první hotovou roládu. Takhle postupujeme se všemi pláty, až nám vznikne tvar dortu. Ve finále obtočíme ozdobnou stužkou a uvážeme mašli. To nám dort zafixuje. Zbytek krému naneseme na vršek dortu, pocákáme rozpuštěnou čokoládou a ozdobně zapícháme kousky jahod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!