Řízky v zeleninovém kabátku aneb Ondráš jinak

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové kýty
500 g brambor
4 větší mrkve
4 lžíce celozrnné pšeničné mouky
2 - 3 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
hrst nasekaných bylinek:
pažitka
plocholistá petržel
tymián
olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory a oškrábanou mrkev najemno nastrouháme, necháme chvíli odstát a slijeme přebytečnou tekutinu. Přidáme vejce, 2 lžíce mouky, sůl, pepř a bylinky. Vše promícháme. Konzistence by měla být jako na bramborák.

  2. Maso řádně omyjeme, důkladně osušíme a přes vlákna nakrájíme na plátky. Naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme ve zbylé mouce.

  3. V pánvi či jiné vhodné nádobě ke smažení rozpálíme tuk (olej či sádlo) a lžící klademe těstíčko, na které položíme plátek masa, a nahoru zase těstíčko. Na každý plátek vyjde cca jedna vrchovatá lžíce bramborovozeleninové hmoty dolů a jedna nahoru. Zvolna opékáme z obou stran dozlatava.

  4. Pak nádobu přiklopíme poklicí nebo uložíme maso do silného alobalu a vložíme do trouby dojít. Troubu si předehřejeme na 180 st. A aby mu tam nebylo samotnému smutno, o patro níž dáme na plech péci brambory s česnekem. Až jsou brambůrky zlatavé, odstraníme masenku pokličku, nebo, máme-li alobal, tento rozevřeme a necháme udělat křupavou kůrčičku i řízkům.

  5. Podáváme s jogurtovým dipem. Nevím, zda je tu recept, takže, máte-li zájem o ten můj, zde je: cca 250 g řeckého jogurtu 1 stroužek CS česneku lžička bylinkové soli lžička drcených koprových výhonků to vše smíchat a máme hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!