Řepové lívanečky s křenovou pěnou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Lívanečky:
- 1 střední červená řepa uvařená a oloupaná
- 400 ml kyšky nebo podmáslí
- 10 g droždí (1/4 kostky)
- 1 vejce
- 200 ml hladké mouky
- sůl
- olej na smažení
- Křenová pěna:
- 100 g sýra balkánského typu
- 250 g polotučného tvarohu nebo tučného tvarohu
- 2 PL hustého bílého jogurtu
- čerstvý křen nebo naložený křen podle chuti
Postup Řepové lívanečky s křenovou pěnou
Postup přípravy receptu
-
Uvařenou, vychladlou a oloupanou řepu nastrouháme najemno.
Do misky nalijeme mírně vlažnou kyšku nebo podmáslí, rozdrobíme droždí, rozmícháme a přikryté necháme chvíli na teplém místě. Když se začnou tvořit bublinky, přidáme vejce, nastrouhanou řepu a mouku.
Vymícháme hladké lívancové těsto, mírně je osolíme a opět necháme v teple, stačí 10-15 minut.
Mezitím připravíme pěnu: balkánský sýr rozdrobíme, přidáme tvaroh a jogurt a rozmixujeme na hladkou hmotu. Vmícháme křen a můžeme ještě elektrickým šlehačem našlehat do pěny.
V lívanečníku nebo na pánvi rozehřejeme olej a smažíme lívanečky. Po vyjmutí z nich případně ubrouskem odsajeme přebytečný tuk a servírujeme ozdobené křenovou pěnou.