Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak)
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 2 kg rajčat
- 150 g hnědého cukru
- kousek skořicové kůry
- 4 bobkové listy
- hrst pokrájené máty
- 2 lžičky jemně postrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 nakrájené chilli papričky
- 120 ml vinného octa
- 2) Čatní s vínem,marmeládou a rozinkami:
- 1 kg rajčat (najemno nakrájet, nemusí se tak loupat slupka)
- 0,5 kg cibule
- 30 dkg čerstvých paprik
- 2 kávové lžičky sladké papriky
- 2 lžíce rybízové marmelády (nebo meruňkové marmelády)
- 0,5 palice česneku
- 1 dcl červeného vína
- 1 dcl vinného octa
- 2 lžíce medu (nebo hnědého cukru)
- hrst rozinek
- sůl
- pepř
- oregano
- tymián
- olivový olej (na pánev)
Postup Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak)
Postup přípravy receptu
-
Rajčata na jemno nakrájet (kdo chce, může na chvíli ponořit do horké vody a potom rajčata oloupat), vložit do hrnce všechny ostatní suroviny a dusit, dokud směs pěkně nezhoustne (občas promíchávat). Skořicovou kůru a bobkové listy vyndat a plnit do sklenic.
Cibuli, papriku na nudličky osmahnout na olivovém oleji a přidat všechny ostatní suroviny a za stálého míchání dusíme až do požadované hustoty (kdo bude chtít, může nakonec i rozmixovat).
Dochutit podle sebe, když je marmeláda kyselá, přidat cukru atd. Pokud chcete ostrou i tuto, přidat feferonku.
Naplníme sklenice, raději malé (po přesnídávkách atd.), je lepší otevřít menší dávku, kterou hned spotřebujete, než velkou sklenici, která otevřená nevydrží dlouho, tak jako každá zavařenina. Sterilujeme 15 minut na 85°C.