Pytlácká topinka
Recepty, OstatníSuroviny
- krajíce chleba - podle počtu strávníků
- vejce (podle počtu chlebů)
- sterilované zelí bílé
- sterilované zelí červené
- mleté maso (dle libosti)
- trocha vepřových jater
- tavený sýr - dle chuti
- trocha červeného dezertního vína
- strouhaný sýr Eidam nebo Niva - opět dle chuti
- kečup
- provensálské koření
- mletá paprika
- chilli koření
- pár kapek Worcesterové omáčky
- česnek
- olej
- sůl
- pepř
Postup Pytlácká topinka
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso smícháme s kořením a utřeným česnekem - není na závadu i jemně posekaná cibulka.
Pomalu osmahneme na trošce oleje (nepřehánět, maso si pustí šťávu). Přidáme na jemno posekaná játra a můžeme přidat i umletou pikantní klobásu, podlijeme trochou dezertního vína a dusíme do měkka. Přidáním rajčat nebo papriky vůbec nic nepokazíme.
Na trošce oleje osmahneme do zlatova (jen tak lehce, briketu z toho nepotřebujeme) z jedné strany plátek chleba, potřeme ho taveným sýrem a opečeme z druhé strany.
Na topinku (na stranu se sýrem) dáme vrstvu (asi 1,5-2 cm) masové směsi, na směs dáme volské oko. Pokud nemáte šilhající slepice, které snáší šišaté vejce, je dobré ho udělat na nakloněné pánvi, aby mělo oválný tvar. Chce to nechat žloutek vevnitř polotekutý. Prostě tak akorát. Salmonelu vem čert.
Pak dáme navrch na topinku na jednu půlku bílé a na druhou červené sterilované zelí - nevařit!
Pak už jen posypeme strouhaným sýrem a pokapeme kečupem.