Pórková krémová polévka pikantní

Recepty, Polévky

Suroviny

2 pórky (cca 700 g)
3 brambory středně velké
10 g čerstvého zázvoru
olivový olej
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany na vaření (12%)
1 ČL citronové šťávy
sůl
pepř z mlýnku
muškátový oříšek
kajenský pepř (podle chuti)
dle potřeby voda

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme pórky, zelené části odřízneme, dáme je stranou a pórky nakrájíme na kolečka. Zázvor oloupeme a jemně nastrouháme. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky.

  2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme nakrájený pórek a restujeme ho po dobu tří minut za stálého míchání (pórek nesmí zhnědnout). Přidáme nastrouhaný zázvor, kostky brambor, zeleninový vývar, hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme cca 20 minut.

  3. Hrnec odstavíme ze sporáku a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, citronovou šťávu, sůl, muškátový oříšek, mletý pepř, kajenský pepř. Polévku promícháme a ještě krátce povaříme. Pokud by byla polévka hodně hustá, přidáme trochu vody, aby měla krémovou konzistenci.

  4. Zelené části pórků nakrájíme na jemné kroužky, šunku na nudličky a na pánvi s jednou lžící oleje krátce orestujeme. Polévku nalijeme do misek a ozdobíme pórkem se šunkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!