Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur
Recepty, OmáčkySuroviny
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 200 ml masového vývaru (z hovězích a telecích kostí a kořenové zeleniny)
- 320 ml mléka
- 80 g smetany
- 40 ml převařeného horkého octa
- 40 g cukru
- 20 g sterilovaného kopru (zbaveného nálevu)
- 10 g soli
Postup Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur
Postup přípravy receptu
-
Máslo zpěníme, zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji teplým vývarem a mlékem, trošku osolíme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na samé minimum. Necháme mírně provářet nejméně 30 minut, hlídáme a prošleháváme. Přilijeme smetanu, provaříme, přidáme část převařeného octa a druhou část ohřejeme a přelijeme s ní scezený kopr. Do omáčky vsypeme cukr, opět krátce provaříme a procedíme ji hustým sítem.
Poté přidáme kopr s octem, zbylou sůl a cukr, necháme probublat a odstavíme. Do hotové omáčky všleháme 20 g studeného másla.
Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Za přílohu volíme houskový knedlík nebo pomačkané vařené brambory.