Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur

Recepty, Omáčky

Suroviny

60 g másla
60 g hladké mouky
200 ml masového vývaru (z hovězích a telecích kostí a kořenové zeleniny)
320 ml mléka
80 g smetany
40 ml převařeného horkého octa
40 g cukru
20 g sterilovaného kopru (zbaveného nálevu)
10 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Máslo zpěníme, zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji teplým vývarem a mlékem, trošku osolíme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na samé minimum. Necháme mírně provářet nejméně 30 minut, hlídáme a prošleháváme. Přilijeme smetanu, provaříme, přidáme část převařeného octa a druhou část ohřejeme a přelijeme s ní scezený kopr. Do omáčky vsypeme cukr, opět krátce provaříme a procedíme ji hustým sítem.

  2. Poté přidáme kopr s octem, zbylou sůl a cukr, necháme probublat a odstavíme. Do hotové omáčky všleháme 20 g studeného másla.

  3. Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Za přílohu volíme houskový knedlík nebo pomačkané vařené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!